Erna styrer mot budsjettforlis

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Svein Roald Hansen: – Alle utenom Frp har vært enige i at handlingsregelen er en rettesnor for budsjettpolitikken vi må slå ring om. Høyre abdiserer som et ansvarlig styringsparti ved å gå ut over den.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Erna Solberg vil gå over streken. Å foreslå at utgiftene med nytt Regjeringskvartalet ikke skal gjøre det samme bryter med handlingsregelen og vår budsjettpraksis. Gjør regjeringen dette, velger Høyre å abdisere som et ansvarlig styringsparti.

Det regjeringen skal utrede er altså at bevilgningene til «uforutsette utgifter», som behovet for nytt regjeringskvartal og en fregatt som går på grunn, skal kunne tas så å si utenom statsbudsjettet. Det betyr å gå rett til sparegrisen. Men den sparegrisen er ment å komme også kommende generasjoner til gode. Derfor protesterer da også regjeringspartienes ungdomspartier på dette. Det er de som får regningen, mindre penger til deres og deres barns behov.

Handlingsregelen for innfasing av stadig mer oljeinntekter i statsbudsjettet har tjent Norge godt. Andre land har betraktet vår forvaltning av oljeformuen som et forbilde på hvordan håndtere store inntekter fra naturressurser. Andre land har brukt disse inntektene fort og ødelagt økonomi og næringsliv.

Regelen har gitt åpenhet omkring oljepengebruken og hatt en disiplinerende effekt på oss politikere. Den har også høstet tverrpolitisk støtte. Alle utenom Frp har vært enige i at dette er en rettesnor for budsjettpolitikken vi må slå ring om.

Da handlingsregelen var i støpeskjeen lå prognosene klare for hvordan eldrebølgen ville komme til å påvirke framtidige utgifter på statsbudsjettet. Flere eldre betyr færre i jobb og høyere pensjonskostnader. Reduserte inntekter og økte utgifter. Planen var at de oppsparte oljeinntektene kunne benyttes til å dekke de økte utgiftene som ville komme, spesielt etter 2020. Det er allerede neste år.

Denne regjeringen har hatt mye oljepenger til sine budsjetter. Men nå er det over. Allerede i budsjettet for neste år blir situasjonen en annen. Nå må det prioriteres mye sterkere. Man kan for eksempel velge bort flere skattelettelser til dem som ikke trenger det istedenfor å åpne for at staten skal finansiere forbruk med lån. Med en vidåpen dør til lånemarkedet er ønskelisten over gode formål uendelig lang. Da må Høyre og regjeringspartiene stå til ansvar for at solid forvaltning av sparepengene våre gikk til grunne på deres vakt. Vi trenger ikke flere havari nå.

Hansen Svein Roald

Stortingsrepresentant for Ap

Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken