Ny inkassolov med lavere salærer løser ikke noe problem

Regjeringens forslag til ny inkassolov er ventet i gi en samlet reduksjon av inkasosalærene på 50 prosent. Det vil i 
 seg selv være til liten hjelp for «den lille mann», ifølge innlegget.

Regjeringens forslag til ny inkassolov er ventet i gi en samlet reduksjon av inkasosalærene på 50 prosent. Det vil i seg selv være til liten hjelp for «den lille mann», ifølge innlegget. Foto:

Av

Arind Foss har ikke tro på at lavere inkassosalærer løser noe problem: – Flere inkassosaker, flere taper penger, prisene øker – og bare staten tjener mer penger.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har jobbet i inkassobransjen i over 30 år, siden inkassoloven kom i 1988. En ting jeg er helt sikker på, er at forslaget om 50 prosent reduksjon i inkassosalær ikke gjør det lettere for dem med dårlig råd! De vil bare få flere inkassosaker.

De offentlige gebyrene bare øker, og de differensierer ikke på et krav på ettusen og én million kroner. Statens gebyrer er ofte større enn salæret på en inkassosak som har gått en stund. En 50 prosent reduksjon i inkassosalærene vil medføre at håndverket forsvinner helt. Det går ikke å fjerne inntektene og samtidig kreve at du jobber mer. Dette forslaget vitner mer om politisk påvirkning enn faglig kunnskap.

Gode løsninger skapes ved at folk snakker sammen. Stadig mer automatiserte prosesser er ikke positivt for dem som sliter. Gjeld og dårlig betalingsmoral er et eskalerende problem. Det betyr at mange ikke får betalt for det de har gjort, eller varene de har solgt. Dette er et samfunnsproblem og det løses ikke ved å kutte inkassosalæret. Det er ikke der problemet ligger.

Myndighetene har lenge ønsket å regulere inkassoprosessen inn under Statens Innkrevningssentral. All min erfaring tilsier at dette vil gjøre det enda vanskeligere for dem som ikke gjør opp for seg, og for dem som venter på oppgjør.

Jeg klager ikke for inkassobyråene. De må bare løse et problem med sin inntjening. Jeg er derimot meget kritisk til hvordan i all verden dette skal hjelpe. Flere inkassosaker, flere taper penger, prisene øker – og bare staten tjener mer penger.
Det er kanskje der motivasjonen ligger?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags