Gå til sidens hovedinnhold

Kort tid i (skatte)paradis

Artikkelen er over 4 år gammel

Sverre Skaarberg kommenterer fristelser i «Panamas paradis» og det som Skriften forteller om.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I følge Skriften levde de første mennesker, Adam og Eva, i Paradis. Paradis lå «sånn omtrent» rundt ekvator, siden tilgangen på frukt var ubegrenset året rundt. Allerede den gang var det visse regler for god oppførsel. Rapper du epler av en viss sort, blir du straffet.

Vår tids «Paradis» ligger i Sveits og Hong Kong og i USA - og i Panama som bare er nummer 13 på listen av de store. «Skatteparadis».

«Klassekampen» 9.april 2016:

Det er minst 72 skatteparadis i verden. «Kapitalfluktsutvalget kritiserte at Norfund, Statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland, bruker skatteparadis til å investere i utviklingsland. Utvalget la vekt på at det fører til at utviklingsland taper skatteinntekter, at det gir skatteparadis legitimitet og at det bidrar til hvitvasking av penger.»

Slik jeg forstår det, får eierne som har investert i disse selskapene høyere utbytte, den norske stat går glipp av skatteinntekter som kunne vært investert her i landet og som hjelp i utviklingsland.

Adam og Eva fikk begrenset oppholdstid i Edens Have. Investorene i «Skatteparadis» har også et tidsbegrenset opphold her på vår planet.

«Evig eies kun et dårlig rykte». Men det er en svært så dårlig investering.

Kommentarer til denne saken