Gå til sidens hovedinnhold

Fredrikstad trenger de spenstige og hurtige gasellene

Artikkelen er over 5 år gammel

Den nylig publiserte Gaselle-listen for Østfold er breddfull av Fredrikstad-bedrifter. Det er godt nytt, skriver FBs Jon Jacobsen i denne kommentaren.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nest etter Oslo er Fredrikstad Østlandets hurtigst voksende kommune i innbyggertall. Dessverre følger ikke utviklingen i arbeidsmarkedet samme positive kurve. Snarere tvert imot.

Rekken av tidligere så solide bedrifter som har gått konkurs, flyttet eller avviklet, har etter hvert blitt deprimerende lang. For få dager siden kunne vi fortelle at Greif (før Fredrikstad Blikk & Metallvarefabrikk) – med røtter tilbake til 1919 her i byen – nå styrer mot nedleggelse. 43 ansatte vil bli berørt. Det skjer samtidig med at kommunens nest største arbeidsplass, Sykehuset Østfold, tar med seg 3.000 arbeidsplasser ut av Fredrikstad. Ikke rart ordfører Jon-Ivar Nygård har pekt på arbeidsmarkedet som Fredrikstad-samfunnets største utfordring.

Men heldigvis er det lys i novembermørket. Under Fredrikstad-konferansen i går slapp suksessgründer Jørn Eriksen nyheten om at han satser med ikke mindre enn fire nye bedrifter. Snakk om virvelvind!

Samtidig er den nylig publiserte Gaselle-listen for Østfold breddfull av Fredrikstad-bedrifter. 33 lokale selskaper oppfyller Dagens Næringslivs strenge grav til lønnsomhet, vekst og økonomisk orden, og har derigjennom fått plass på den prestisjefylte listen.

Les også: Har ansatt 17 nye på ett år

«Det er to forhold som skaper lokale arbeidsplasser: Det ene er om bedrifter flytter hit. Det andre er å skape disse selv», sier Jørn Eriksen. Det første kan Fredrikstad i liten grad håpe på, det viser all erfaring fra de senere år. Selv ikke en kommunal næringsvert, slik politikerne nå har valgt å satse på, kan lokke bedrifter med flere titalls arbeidsplasser til distriktet. I beste fall vil det skje hvert jubelår.

Derfor er det desto viktigere å ta vare på gründerne. For å skape de nødvendige arbeidsplassene ordføreren ønsker seg i årene fremover, må våre folkevalgte kjenne sin besøkelsestid og tilrettelegge for all den innovasjonskraften og skaperviljen som finnes der ute. For den finnes – bare se på Eriksen og de 33 bedriftene på Dagens Næringslivs vekstliste.

En gaselle er en hurtig, spenstig liten antilope. Der Fredrikstad tidligere var avhengig av elefantene – de store, tunge bedriftene som etter hvert døde ut som dinosaurene – er det de hurtige og spenstige vi må belage fremtidig vekst i arbeidsmarkedet på.

Kommentarer til denne saken