Full fyr på alle sylindere i Østfolds næringsliv

Henning Røli henter sine bilder fra Flåklypa Grand Prix når han skriver hvor godt det går i Østfolds næringsliv.  Den eneste frykten er at det med bånn gass hele veien kan bli mangel på arbeidskraft.

Henning Røli henter sine bilder fra Flåklypa Grand Prix når han skriver hvor godt det går i Østfolds næringsliv. Den eneste frykten er at det med bånn gass hele veien kan bli mangel på arbeidskraft. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Vi har nettopp snakket med noen av fylkets største bedrifter, og inntrykket er at det går minst like bra som i rekordåret 2017, skriver banksjef Henning Røli. Han forteller imidlertid også om et urovekkende funn: Mangel på arbeidskraft.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norsk økonomi er som Ivo Caprinos Il Tempo Gigante der alle sylindrene jobber på spreng. Vi tror veksten i både Østfold og Norge vil fortsette med full styrke fremover. Bekymringen er faktisk at det går så bra at vi kan få vekstproblemer.

Det går godt i norsk økonomi, men også lokalt i Østfold. Vi har nettopp snakket med noen av fylkets største bedrifter, og inntrykket er at det går minst like bra som i rekordåret 2017.

Oljeprisen har etablert seg på godt over 80 dollar fatet. Samtidig er kronekursen faktisk relativt svak. Det siste er ikke minst veldig viktig for Østfolds mange eksportbedrifter, som dermed kan tjene på at varene de selger blir billigere på verdensmarkedet.

En svak kronekurs er ingen selvfølge. For ofte når prisen på olje går opp, så styrker også kronekursen seg. Men det har altså ikke skjedd denne gangen. Vi kan derfor si at næringslivet i Østfold nyter det beste av to verdener om dagen. Vi får sterke impulser fra en solid oljedrevet norsk økonomi, samtidig som våre eksportbedrifter selger unna det remmer og tøy kan holde.

En bedre økonomi betyr også økt lønnsvekst. Vi venter at nordmenns kjøpekraft øker med 2, 8 prosent neste år.

Det ser også ut til at godværet i norsk økonomi vedvarer. NHO publiserte nylig resultatene fra sin kvartalsvise spørreundersøkelse blant medlemsbedriftene. Sjeføkonom Øystein Dørum kunne fortelle om den beste stemningen på 10 år.

Denne positive analysen støtter også Norges Banks undersøkelse «Regionalt nettverk» fra september. Her intervjues til sammen 300 bedrifter fra hele landet om den økonomiske utviklingen. I region Øst, som blant annet omfatter Østfold, svarte bedriftene at økningen vi har sett i produksjon og investeringer de siste seks månedene, vil fortsette. Men et urovekkende funn er at en økende andel av bedriftene i Østfold melder at mangelen på arbeidskraft begrenser produksjonen.

For å måle hvor stramt arbeidsmarkedet er, ser vi på hvor mange som er registrert ledige i Nav og deler på antall ledige jobber. Denne brøken ligger nå på 1,18, og noe lavere har vi ikke sett siden andre kvartal i 2011.

Mangel på arbeidskraft kan altså hemme veksten i vårt fylke, men også i resten av Norge. Det var en av grunnene til at Norges Bank nå i september hevet renten for første gang på sju år, til 0,75 prosent. Og renten skal videre opp. Vi venter minst to renteøkninger neste år.

Heller ikke dette skremmer oss så veldig. Vi må nemlig ikke glemme hvorfor renten settes opp. Krisen er over i norsk og internasjonal økonomi, og renten settes opp for å begrense forbruket og hindre en overoppheting av økonomien. En bedre økonomi betyr også økt lønnsvekst. Vi venter at nordmenns kjøpekraft øker med 2, 8 prosent neste år. Derfor vil altså en renteøkning ha begrenset effekt på økonomien.

Danske Banks prognoser gir all grunn til å tro at oppturen skal fortsette., selv om det finnes faktorer som kan bremse Il Tempo Gigante. Rivaler som Rudolf Blodstrupmoen og Mysil Bergsprekken vil forsøke å sabotere motoren, men vi satser på at evnene til Reodor Felgen og Ludvig vil holde farten oppe.

 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken