Kommunene trenger kortreiste arbeidsplasser

Bjørn Gjerstad er regionleder i Bedriftsforbundet Øst som er interesseorganisasjon for små og mellomstore bedrifter.

Bjørn Gjerstad er regionleder i Bedriftsforbundet Øst som er interesseorganisasjon for små og mellomstore bedrifter.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Små og mellomstore bedrifter står for halvparten av den totale verdiskapingen og sysselsettingen, skriver Bjørn Gjerstad når han her slår et slag for kortreiste arbeidsplasser.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kommuner som satser på lokalt næringsliv, får kortreiste arbeidsplasser skapt av egne innbyggere. Disse kommunene får flere innflyttere, økte skatteinntekter og dermed også økt kvalitet på velferdstilbudene. I tillegg får disse kommunene næringsklynger og attraktive bedrifter som blir et utstillingsvindu for investorer.

Utfordringen er at mange mikrobedrifter; bedrifter med 0–4 ansatte, sliter med tilgang på kapital. De trenger penger til å utvikle produktet, tjenesten og til å ansette flere for å øke produksjonen. I de fleste tilfeller er det banklån og oppsparte midler som er mikrobedriftenes kapitalkilder.

Mange mikrobedrifter har heller ikke tilstrekkelig tilgang på menneskelige ressurser og kunnskap. De mangler kunnskap om salg, markedsføring, organisering og utvikling av produktet eller tjenesten. Men gründerne har troen på at de har en samfunnsoppgave; at de kan bidra inn i nærmiljøet sitt med viktig verdiskapning. Og kommunene trenger gründerne!

Hvordan kan kommunene legge til rette lokalt for å komme i en vinn-vinn-situasjon der gründerne våger å satse? I 25 år har Bedriftsforbundet jobbet for ikke minst mikrobedriftene. Vi ser at følgende tiltak er viktig om kommunene skal få gründere til å starte opp:

■ Legg til rette for gründerhus, næringsklynger, forskningsmiljø og kompetansebedrifter.

■ Utform anbudskriteriene slik at også mikrobedriftene kan komme med anbud.

■ Vær effektiv i saksbehandlingen. Lang saksbehandling hindrer næringsutvikling.

■ Opprett veiledningsprogrammer for dem som ønsker å starte egen bedrift.

■ Øk satsingen på infrastruktur, kollektivtransport og samferdsel.

■ Skoler og barnehageplasser tiltrekker seg arbeidskraft.

■ Reduser eller fjern eiendomsskatten, spesielt på næringseiendom.

■ Ha en dialog med hele næringslivet; ikke bare de største bedriftene.

Norske små og mellomstore bedrifter står for halvparten av den totale verdiskapingen og sysselsettingen i landet vårt. Åtte av ti bedrifter i Norge har 4 eller færre ansatte. Dette er ryggraden i norsk arbeidsliv. Bedriftsforbundet jobber hver eneste dag for at mikrobedriftene skal få levelige rammevilkår. Her er kommunene en viktig tilrettelegger. Vi har alt å vinne på de kortreise arbeidsplassene!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken