Næringsministeren etter sitt besøk: Bedriftene i Østfold viser vei

Fra besøket i Østfold: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen slo av en prat med Quality-ansatte Kjell Riise og Cato Larsen. Ministeren lot seg imponere av hvordan de har fått se jobb på hotellet.

Fra besøket i Østfold: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen slo av en prat med Quality-ansatte Kjell Riise og Cato Larsen. Ministeren lot seg imponere av hvordan de har fått se jobb på hotellet. Foto:

Av

– Vi politikere tar i bruk en hel rekke virkemidler for at næringslivet og samfunnet skal bli enda bedre til å skape og å utvikle, næringslivet tar utfordringen og bidrar med løsninger, skriver næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

DEL

Leserbrev

Verden står overfor store utfordringer. Gjennom FNs bærekraftsmål har vi sammen med andre nasjoner lagt en ambisiøs arbeidsplan for å håndtere flere av dem. Blant annet er det mål om å utrydde fattigdom, bekjempe sult og stoppe klimaendringene innen 2030. Selv om flere av utfordringene kan virke distanserte for mange av oss, er det likevel mange bedrifter i Norge som hver dag bidrar til å løse dem. Og som næringsminister møter jeg ofte slike bedrifter. Dem jeg møtte på min rundreise i Østfold i januar var intet unntak, og bekreftet igjen inntrykket av at næringslivet tar utfordringen og bidrar med løsninger – både lokalt, nasjonalt og globalt.

På reisen i Østfold besøkte jeg Quality Hotel Fredrikstad, som samarbeider med Røde Kors og NAV for å gi folk med hull i CV-en en ny sjanse i arbeidslivet. Thermocold på Borgenhaugen gjør det samme: De lager kalde produkter, men bidrar til et varmere og et rikere arbeidsliv ved å inkludere flere i arbeidslivet. Jeg var hos Nexans i Halden, som nylig vant en kontrakt på 100 millioner euro på Filippinene og dermed sikrer arbeidsplasser og verdiskaping både lokalt og ute. I Sarpsborg la jeg ned grunnsteinen for Inspiria Charge Court, fremtidens smarte ladeløsning for elbiler. To stenkast unna forsyner Borregaard hele verden med naturlig vanillin – produsert med 90 prosent mindre karbonavtrykk enn vanillin fra petroleum.

Det går altså en linje til de store utfordringene i verden fra disse virksomhetene i Østfold. De bidrar til sosial bærekraft ved å inkludere flere i arbeidslivet, til miljømessig bærekraft ved å utvikle produkter som reduserer avtrykket, og til økonomisk bærekraft ved å skape verdier og arbeidsplasser. De viser vei i det grønne skiftet, og viser at det er mulig å bygge et bærekraftig velferdssamfunn.

«Et bærekraftig velferdssamfunn» er regjeringens store prosjekt. Men det er ikke vi som politikere som skaper jobbene som skal bære det. Jeg skaper knapt en eneste jobb. Det jeg derimot kan bidra med, er å legge til rette for at det blir enklest mulig å drive bedrift og skape arbeidsplasser i Norge. Derfor leter vi konstant etter områder vi kan forenkle for næringslivet, slik at de kan bruke tiden sin på det de er best på. Hele regjeringen jobber for bedre veier og havner, for å frigjøre kapital ved å redusere skatter og papirarbeid, og for at bedriftene skal få god tilgang på kapitalen. Vi satser på kunnskap og innovasjon, og vi skjerper verktøyene i verktøykassa.

Vi tar i bruk en hel rekke virkemidler for at næringslivet og samfunnet skal bli enda bedre til å skape og å utvikle. Vi gjør det for at produktene og tjenestene skal bli grønnere og enda mer konkurransedyktige, og for å legge til rette for at det skapes flere arbeidsplasser. På den måten kan vi sammen kan skape et bærekraftig velferdssamfunn, og bidra til å løse de globale utfordringene vi står ovenfor. Bedriftene i Østfold viser vei.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags