Den nynazistiske, notorisk voldelige kamporganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen har søkt om å få holde demonstrasjon i Fredrikstad sentrum lørdag 29. juli. Under parolen «knus homolobbyen» skal de dele ut nazistisk propaganda med homohets og oppfordre til en «hvit arisk rensning» i Norden.

Dette er første gang de norske nynazistene har vært ute i forkant og lansert demonstrasjonssted.

I følge NRK er over halvparten av deres norske medlemsmasse tidligere straffedømte – flere av de for alvorlig kriminalitet. På nordisk nivå har organisasjonen de siste årene drap og terrorbombinger på samvittigheten.

Miljøet i Norge er heldigvis fortsatt svært lite og i Østfold har de det siste året stort sett holdt seg til å henge opp klistremerker, plakater og et par hjemmelagde bannere. Med unntak av en offentlig utdeling av løpesedler i forbindelse med fjorårets utgave av Idyllfestivalen der Marcus og Martinus var hovedattraksjonen, har de tre unge lokale nazistene stort sett blitt observert på kveldstid her i distriktet.

Vi vet at kampklare nazister fra både Norge, Sverige og Finland vil mobilisere til aksjonen i Fredrikstad. Samtidig er det all grunn til å tro at et enormt antall antirasister vil mobilisere til motaksjoner. Derfor må politiet, kommunen og befolkningen umiddelbart sette en tydelig strek og stanse Motstandsbevegelsens aksjoner.

Ytringsfriheten dekker ikke systematisk hat og hets mot homofile, jøder, mørkhudede eller religiøse.

Ytringsfriheten dekker ikke systematisk hat og hets mot homofile, jøder, mørkhudede eller religiøse. Det er en enorm forskjell på det å være innvandringskritisk og det å faktisk hylle Hitler og «utrenskning» av en gruppe mennesker.

Politiet har tidligere klart å stanse gode initiativ som Planke-MC i Fredrikstad med bakgrunn i at de frykter voldelige sammenstøt. Jeg er derfor ikke i tvil om at politiet denne gangen gjør det rette og gjør alt i deres makt for å hindre nazi-aksjonen i å gjennomføres.

Dersom politiet gjør som ved enkelte tidligere anledninger og slår ring om de voldsromantiske nazistene, så er jeg overbevist om at vi blir vitne til et kaos uten like den 29. juli. Det siste døgnet har vist at vi er mange godhjertede som ønsker en ikke-fysisk men effektfull motdemonstrasjon, men at det vil komme grupper og enkeltpersoner fra ytterpunkter fra begge sider er det ingen tvil om.

Vi må aktivt motarbeide ekstreme grupperinger som ønsker å splitte samfunnet og som hetser mennesker med ulik opprinnelse, livssyn eller som i dette tilfellet homofile. Vi må sammen tydelig og gjerne høylytt vise at Norges befolkning og Fredrikstad by ikke aksepterer nazisme, naturligvis på en ikke-voldelig måte.