Gå til sidens hovedinnhold

NRK er i utakt med sine kunder

Artikkelen er over 3 år gammel

Roar Julsen: – NRK forklarer at det er nedgang for lineær TV og at NRK må ut på nye plattformer, men sier ikke hvilken sammenheng det er mellom dette og struping av lokalsendingene på TV.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi som er vokst opp med NRK som et forutsigbart element i vår hverdag blir stadig mer og mer bekymret. Det er lenge siden Barnetimen og værmeldingen var stabile og uforanderlige lytteposter til faste tider i løpet av uka.. Nå skal det være fornyelse, og enkel publikumsfrieri står på dagsorden.

Jeg skal ikke si mye om overgangen til DAB. En overgang som ingen av NRKs lyttere har etterspurt. Et av argumentene fra NRK var at det var blitt så trangt på FM-båndet. I mai i fjor var jeg i Monterey, en liten by med ca. 30.000 innbyggere syd for San Francisco. I en oversikt utarbeidet av kommunen kunne jeg se at byen hadde mellom 10 og 15 FM-stasjoner. Er lufta trangere i Norge?

En stortingsmann fra Arbeiderpartiet som ble spurt av NRK om hvorfor Norge som det eneste landet i verden kunne gå inn for en slik løsning, kunne stolt fortelle at noen land måtte gå foran. Foran mot hva?

NRK TV har nylig lagt om sine lokalsendinger fra en sending i løpet av kvelden på 15 minutter før hovedsendingen kl.19.00 og et senere fem minutters innslag, til tre korte snutter på fem minutter hver i løpet av kvelden. Dette har heller ingen etterspurt, men iverksatt er det blitt.

Lederen av lokalsendingene, Grethe Gynnild Johnsen, har forklart «nyordningen». Pussig hvor mye Quislings regime faller meg lett i hu, med at det har vært nedgang i lineær TV-seing de siste årene og at NRK nå må ut på de nye plattformene. Hvilken sammenheng dette har med struping av lokalsendingene på TV, gir hun ingen forklaring på. Heldigvis har både Kringkastingsrådet og flere stortingsrepresentanter, herunder også østfoldingen Tage Pettersen fra Moss, nå engasjert seg i saken. Vi får håpe det beste.

På sommeren hender det at jeg kjører bil fra Oslo til Arendal og lyttet suksessivt på lokalsendingene fra Østlandet, Buskerud, Vestfold, Østfold, Telemark og Agder. Mye interessant, men også noe som var for lokalt for meg. Så la jeg merke til noe pussig. Uansett hvilken av lokalsendingene jeg fikk inn, så fikk jeg inn de samme musikkstykkene, hvis man kan kalle det det.

Da jeg ved en anledning traff lederen av NRK Østfold, Grete Ruud, så måtte hun innrømme at musikken som lokalsendingene spilte var satt opp fra Oslo. På mitt oppfølgingsspørsmål om denne i hovedsak skvalmusikk, var plukket ut av en gruppe fjortiser, ville hun ikke svare.

Til sist, NRK har korte nyhetsinnslag hver time hele døgnet gjennom. Dette er utmerket publikumsservice. I de deler av døgnet hvor de lokale nyhetssendingene er på lufta, har de også korte lokale nyhetsinnslag. Disse er imidlertid ikke lagt opp slik at de følger umiddelbart etter hovednyhetsinnslagene. I de fleste tilfellene må vi lide oss gjennom passasjer av skvalmusikk før de lokale nyhetsinnslagene kommer.

Det er nyheter hovedsaken av oss radiolyttere er opptatt av, ikke musikk valgt av fjortiser. Jeg spurte en gang daværende leder av NRK-Østlandsendingen, Otto Haug, om hvorfor det var slik, så opplyste han at de var basert på publikumsundersøkelser. Da jeg spurte om han kunne sende meg en kopi av denne undersøkelsen så kunne han dessverre ikke det. Av en eller annen grunn.

Avslutningsvis skriver direktøren for lokalsendingene, Grethe Gynnild Johnsen, i et innlegg i Aftenposten tirsdag 16. januar at NRK er en av verdens mest vellykkede allmennkringkastere målt etter omdømme og oppslutning. Selvros skal man lytte til, den kommer fra hjertet.

Les også

Da Fredrikstad sendte til hele verden

 

Kommentarer til denne saken