Sykepleiermangelen er milliardbutikk for vikarbyråene

Fredrikstad leide inn sykepleiere fra vikarbyrå for 11 millioner kroner i 2011. Karen Brasetvik etterlyser tiltak for å få flere fast ansatte sykepleiere. Arkivbilde fra hjemmesykepleien i kommunen.

Fredrikstad leide inn sykepleiere fra vikarbyrå for 11 millioner kroner i 2011. Karen Brasetvik etterlyser tiltak for å få flere fast ansatte sykepleiere. Arkivbilde fra hjemmesykepleien i kommunen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Karen Brasetvik om sykepleiermangelen: – Østfoldkommunene preges fortsatt av store rekrutteringsproblemer. Utgiftene til vikarbyrå er ingen klok investering – kun nødløsninger.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Over en milliard kroner har kommune-Norge brukt på innleie fra vikarbyrå i 2017. Mest penger er brukt på innleie av sykepleiere. Sykepleiermangelen koster.

I perioden 2012–2017 brukte kommunene drøyt fem milliarder kroner på innleie fra vikarbyrå. Det er kostbare og kortsiktige løsninger på en konstant mangel på kvalifisert personell. Sykepleierforbundet etterspør derfor en nasjonal rekrutteringsplan for sykepleiere. Og vi trenger et lønnsløft for å rekruttere og beholde sykepleiere i landets helsetjeneste.

Økte utgifter til vikarbyrå i østfoldkommunene

Kostnader knyttet til innleie er basert på kommunenes egne rapporteringer (KOSTRA-tall). Det er store forskjeller mellom kommunene. Noen bruker mye på vikarbyrå, andre bruker lite eller ingen ting. Når det gjelder Østfold, viser KOSTRA-tallene at kommunene brukte 71,8 millioner kroner på innleie i 2017. Det er en økning på 13 prosent fra 2016.

Likevel tilbyr de færreste lønn over minstelønn når man jakter på landets meste etterspurte yrkesgruppe.

Som oversikten nedenfor viser, har Fredrikstad brukt mest på innleie i 2017. Da brukte kommunen over 11 millioner kroner på vikarbyrå. Halden brukte drøyt 8. Selv om det er mye, er det en betydelig nedgang fra 2015, da kommunen brukte drøyt 19 millioner kroner på innleie fra vikarbyrå.

Rett bemanning og kompetanse?

Etter at Samhandlingsreformen trådte i kraft i 2012 har kommunene fått ansvar for flere og mer alvorlig syke pasienter. Avansert medisinsk behandling som ofte krever oppfølging fra spesialsykepleiere, har blitt flyttet fra sykehus til sykehjem og hjemmesykepleie. Selv om pasientene har blitt flyttet fra sykehus til kommunehelsetjenesten, har ikke sykepleiere og annet nødvendig helsepersonell fulgt med på flyttelasset.

Fra 2012 til 2017 har det blitt 192 flere sykepleierårsverk i østfoldkommunene. En beskjeden vekst til å møte store utfordringer. Størst var økningen umiddelbart etter at Samhandlings-reformen trådte i kraft. Siden har veksten flatet ut. I noen kommuner har sågar antall sykepleierårsverk gått ned tross økt behov.

Som oversikten nedenfor viser, hadde halvparten av østfoldkommunene bedre sykepleierdekning før Samhandlingsreformen enn i dag. Fredrikstad og Sarpsborg utmerker seg som de kommunene som har styrket sin sykepleierdekning mest i perioden 2012 – 2017. I de øvrige kommunene har veksten vært svært beskjeden og i noen kommuner sågar redusert. I Rømskog er antall sykepleierårsverk redusert med 23 prosent siden 2012. I Aremark er den redusert med 32 prosent. Disse to kommunene bruker heller ikke ei krone på vikarbyrå.

Millionene renner planløst ut

Utgiftene til vikarbyrå er ingen klok investering – kun nødløsninger. Østfoldkommunene preges fortsatt av store rekrutteringsproblemer når det gjelder sykepleiere. Spesielt vanskelig er det å rekruttere til fylkets sykehjem.

Likevel mangler de fleste østfoldkommunene en rekrutteringsplan. Mens millionene renner ut av kommunekassa og vikarbyråene øker sine overskudd, er det lite vilje til å investere i permanente løsninger. I stedet for å bruke nettstedet Sykepleien Jobb der man kan nå alle landets sykepleiere, velger de fleste egen hjemmeside, Nav og lokalavisa. Fortsatt er det flest deltidsstillinger som lyses ut. Lønn er et av de viktigste virkemidlene arbeidsgivere har for å få tak i dyktige fagfolk. Likevel tilbyr de færreste lønn over minstelønn når man jakter på landets meste etterspurte yrkesgruppe. Det til tross for at sykehusene lønner sykepleiere nesten 50.000 kroner mer enn i kommunene.

Sykepleiermangelen er stor. Og den er økende. I stedet for å sløse bort milliarder på vikarbyrå vil Sykepleierforbundet ha et sykepleierløft der det investeres i både å utdanne, rekruttere og beholde sykepleiere. Og sist, men ikke minst, trenger vi et lønnsløft som gjør det mer attraktivt for sykepleiere å jobbe i kommunehelsetjenesten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken