Vi kan ikke fortsette å utdanne to sykepleiere for å fylle ett årsverk

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– For å få flere heltidsansatte sykepleiere må arbeidsgiverne tilby hele stillinger, krever Karen Brasetvik, leder av Sykepleierforundet i Østfold. En undersøkelse viser at nesten halvparten av utlyste stillinger var deltid.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I mai var det 1.696 utlyste sykepleierstillinger på Nav.no. 44 prosent av disse var hele stillinger. Fortsatt er tilbud om hele stillinger til landets mest etterspurte kompetanse mer unntaket enn hovedregelen.

Retriever har på oppdrag for Norsk Sykepleierforbund registrert alle utlyste stillinger på Nav merket med «sykepleier» og lignende i perioden 1. februar – 31. mai. I løpet av de fire månedene lyste Sykehuset Østfold ut 55 sykepleierstillinger. Av disse var 18 heltid, 34 deltid og 3 uspesifiserte. 32 prosent av de utlyste sykepleierstillingene i sykehuset var heltidsstillinger.

I samme periode søkte Sarpsborg kommune etter 60 sykepleiere. Av disse var 39 hele stillinger, 20 deltidsstillinger og 1 var uspesifisert. Igjen kommer Sarpsborg best ut. Her var 65 prosent av de utlyste stillingene heltid. Samme tid søkte Fredrikstad kommune etter 55 sykepleiere. Av disse var 28 hele stillinger, 26 deltidsstillinger og 1 var uspesifisert. Her var 51 prosent av de utlyste stillingene heltidsstillinger.

NSFs hovedtillitsvalgte i Østfold har på samme tid som Retriever gjorde sin undersøkelse, kartlagt hvor mange sykepleiere i turnus og/eller pasientnært arbeid, som har hele stillinger. Når vi trekker fra sykepleiere i leder- og rådgiverstillinger, er deltidsarbeid dominant blant sykepleiere. Hederlige unntak er Våler, Trøgstad og Sarpsborg. Her er heltidsarbeid mest vanlig.

Hos fylkets største arbeidsgivere, Sykehuset Østfold og Fredrikstad kommune, er det få sykepleiere som har hele stillinger. Kun 31 prosent av de turnusarbeidende sykepleierne på sykehuset jobber heltid. I Fredrikstad, vertskommune for sykepleierutdanningen, har 44 prosent av sykepleiere som arbeider i turnus, hel stilling.

Fortsatt dominerer deltidsarbeid i helsetjenesten tross heltidserklæringen mellom arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner, mange heltidsprosjekt i kommuner og sykehus og mye snakk om å satse på heltid. Når knapt halvparten av annonsert ledige sykepleierstillinger er hele, bidrar det til å opprettholde en deltidskultur, som også rammer nye generasjoner med sykepleiere.

Deltidsarbeid har negative konsekvenser for den enkelte sykepleier. Det gir lavere inntekt, lavere pensjon, mindre kontinuitet i arbeidet og man er mer utsatt for å bli pålagt å jobbe utover egen stilling. Den høye deltidsandelen blant sykepleiere er også negativt for kvaliteten i helsetjenesten. I tillegg bidrar det til at ledere i helsetjenesten, som har noen av de mest komplekse og krevende lederstillingene, får et større kontrollspenn enn nødvendig.

Hos fylkets største arbeidsgivere, Sykehuset Østfold og Fredrikstad kommune, er det få sykepleiere som har hele stillinger.

Arbeidsgiver hevder at hvis sykepleiere skal få hel stilling, må man være villig til å jobbe flere helger. Siden 1987 har det vært vanlig å jobbe 3. hver helg i helsetjenesten. Da jobber man 17 helger i året. Å jobbe fire flere helger gir 3,2 prosent større stilling. Å jobbe hver 2. helg i stedet for hver 3. helg gir 5 prosent større stilling. Mer helgearbeid er ikke et bidrag for å få til heltidskultur. Derimot frykter vi at forslag om mer helgearbeid og andre arbeidstidsordninger som er ugunstige for turnusarbeideres helse og velferd, vil gjøre at færre velger å bli og forbli sykepleiere.

Helse-Norge mangler sykepleiere. Da kan vi ikke fortsette å utdanne to sykepleiere for å fylle ett årsverk. Vi skal bygge heltidskultur i helsetjenesten. Det starter med at arbeidsgivere tilbyr hele stillinger.

Vår oversikt viser følgende;
- Aremark: 33.33 % av sykepleierne har hel stilling

- Askim: 34.6 % av sykepleierne har hel stilling

- Eidsberg: 24 % av sykepleierne har hel stilling

- Fredrikstad: 44 % av sykepleierne har hel stilling

- Hvaler: 29 % av sykepleierne har hel stilling

- Indre Østfold kompetansesenter (døgnenheten): ingen sykepleiere har hel stilling

- Marker: 9 % av sykepleierne har hel stilling

- Moss: 45 % av sykepleierne har hel stilling

- Rygge: 49 % av sykepleierne har hel stilling

- Rømskog : ingen sykepleiere har hel stilling

- Sarpsborg: 54 % av sykepleierne har hel stilling

- Skiptvet: 40 % av sykepleierne har hel stilling

- Spydeberg: 32 % av sykepleierne har hel stilling

- Sykehuset Østfold: 31 % av sykepleierne har hel stilling

- Trøgstad: 55 % av sykepleierne har hel stilling

- Våler : 65.5 % av sykepleierne har hel stilling

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.