Klimaplan for Fredrikstad bør ha et eget kapittel om karbonfangst

Rask skogplanting er ett av  tiltakene Kristelig Folkeparti vil ha inn i planen for redusere karbonutslipp i Fredrikstad.

Rask skogplanting er ett av tiltakene Kristelig Folkeparti vil ha inn i planen for redusere karbonutslipp i Fredrikstad. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

KrF Fredrikstad mener Klimaplanen for Fredrikstad bør inneholde et eget kapittel om karbonfangst. Kommentar til Kommunedelplan for klima i Fredrikstad, høringssak i råd og utvalg i april 2019.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi mener det er et hovedområde for forvaltning som bør har et eget kapittel i planen - et kapittel om karbonnegativ tenkning/karbonfangst knyttet til aktiv park-, skogsdrift og beplantning, for det er ikke nødvendig å vente på mer forskning og resultater fra Miljødirektoratets beregninger for å bevisstgjøre kommune, landbruk og innbyggere om dette. Dette aktualiseres også av behovet for insekter - vakre sommerfugler, flittige bier og glade humler.

Planting av skog og grønt er et av de viktigste tiltakene for å senke CO2 innholdet i luften og dermed bidra til å nå det ønskede klimamålet på maks 1,5 grader temperaturøkning innen 2030, slik Paris-avtalen skisserer.

Klimaplan for Fredrikstad som legges ut på høring i mange av kommunens utvalg i april er en god plan og inneholder mange viktige momenter som fanges inn i viktige hovedkapitler: 1) klimagassutslipp, 2)energi og energiforbruk, 3) Mobilitet, bygg og resursbruk og 4) Plangjennomføring. Tema karbonfangst er ikke utelatt, men omtalt i planen på side 9-10 hvor det henvises til at CICERO sier at «Negative utslipp oppnås ved å ta CO2 ut av atmosfæren», eksempelvis gjennom skogplanting og ellers sporadisk på side 16 og 18.

Vi vet at CO2 i atmosfæren senkes ved to hovedtiltak 1) Mindre direkte og indirekte utslipp, bruk av ikke - fornybar energi, hovedsakelig gitt ved fossilt drivstoff og brensel, hjemme og i utlandet og 2) ved skog, blomster, og grønne planters innhøsting av CO2 gjennom fotosyntesen.

Planen må derfor inneholde et eget kapittel om mulighetene ved karbonnegative utslipp/karbonfangst dvs. planting av skog og andre beplantnings tiltak både kommunalt og privat.

Dette som bør være et av hovedtemaene i klimapolitikken omtales for sporadisk og med det fremmedgjørende begrepet «karbonnegative utslipp». Dette er et mulighetsområde og bør anses så viktig at det bør få mer folkelige begreper begrep og et eget kapittel i planen.

KrF foreslår et punkt 3 i saken:

3. Klimaplanen for Fredrikstad skal ha et eget kapittel med en konkret karbonnegativ/karbonfangststrategi - som i en påfølgende tiltaksplan for kommunen tar seg uttrykk i konkret og rask skogplanting, anleggelse av plen, eng, hekker, trær, blomster og busker - iverksatt i samarbeid med landbruket og innbyggerne.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.