Vi dro på bryllupsreise til den greske øya Samos. På kveldene satt vi på altanen og tok bilder av den vakre solnedgangen. Rett foran oss så vi Tyrkia. På dagtid lå landet der bare som en skygge i havet, men da mørket kom tente de lysene, og vi så hvor nært det var.

Hva har skjedd med Hellas, spør regissør Håvard Bustnes i åpningen av filmen «Hatets vugge», en dokumentar om det høyreekstreme partiet Golden Dawn (Gyllent daggry). Hellas har alltid vært landet med det blå havet, de gjestfrie menneskene og det evig blendende solskinnet. Men finanskrisen etterlot landet i bunnløs gjeld og i dyp politisk og økonomisk krise. I dag strømmer millioner av flyktninger fra Syria og Irak til og gjennom landet. Hellas er sårbart. Ikke minst for fremveksten av politiske ideologier som ligger skremmende nær nazismen.

«Vi er ikke nazister»

Golden Dawn startet som en høyreekstrem organisasjon i 1983. Partiets gjennombrudd kom i 2012, da de fikk sju prosent av stemmene og 21 representanter i parlamentet. I 2013 ble flere av partiets mannlige medlemmer arrestert for drapet på den antifascistiske rapperen Pavlos Fyssas.

Aktuell film og debatt

Denne helgen (4.-6. mai) viser Nordic/Docs, dokumentarfilmfestivalen i Fredrikstad, filmen «Hatets vugge» av Håvard Bustnes. Filmen tar opp fremveksten av det høyreekstreme partiet Golden Dawn i Hellas.

I forbindelse med filmvisningen lørdag møter vi Camilla Eidsvold (bildet) og filmens produsent Christian Falch til samtale. Samtalen ledes av kronikkforfatter Anne Fjellro. Det er fri adgang for alle, til både filmvisning og samtalen etterpå.

 

Partiets leder, Nikos Mikhaloliakos, ble anklaget for å stå i spissen for en kriminell organisasjon, som blant annet skulle stå bak mord, overfall, hvitvasking av penger og pengeutpressing. Kvinnene tar over og fører kampen for politisk makt videre. Golden Dawn Girls. Til tross for at partiet er eksplisitt antisemittisk og er mot innvandring, har de hele tiden benektet at de er et nynazistisk parti. Det gjør også kvinnene i filmen.

Nazismen sprer seg

I 2017 fikk det høyrepopulistiske partiet AfD 13 prosent av stemmene i det tyske valget. Velgerne deres frykter terror og innvandring. Vi ser de samme tendensene i Europa, særlig i Ungarn, Tsjekkia og Polen, og vi ser det her hjemme, i Norden. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skriver i sin trusselvurdering for 2018 at trusselen fra høyreekstremister først og fremst kommer fra Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM), som har som mål å etablere en nasjonalsosialistisk stat.

Det er som i et ekteskap. Det kommer tyngre dager enn denne. Og vi må vite hva vi gjør da.

Retorikken deres har blitt hardere og mer truende den siste tiden, de er opptatt av rase, og mener den nordiske rasen er truet av jøder, muslimer og fremmedkulturelle innvandrere. De mener også at norsk kultur og identitet trues av innvandring og islam. PST bekrefter at denne utviklingen sammenfaller med den vi ser i andre europeiske land, der islamkritiske strømninger er sentrale.

Vold og våpen

DNM har mellom 40 og 50 medlemmer i Norge. I dette miljøet fins det en uttalt vilje til vold, og de oppfordrer til voldsbruk i sine publikasjoner. Den samme voldsvilligheten ser vi hos det greske partiet Gyllent daggry. I Finland har de valgt å forby DNM. Bakgrunnen er at en person ble angrepet i en nazimarsj, og som senere døde av skadene. Vi diskuterer det her hjemme også. Men vil et forbud rydde vekk trusselen? Vi vet av erfaring at forbud ofte kan ha motsatt effekt: nemlig å øke tiltrekningskraften og styrken til disse miljøene.

Trygghet og kunnskap

Vi sitter på altanen i solnedgangen og ser mot Tyrkia. På avstand ser lysene ut som små flammer fra stearinlys. Alt er godt. Ikke en flyktning i sikte, ikke en soldat. Men vi vet at det er et glanset postkort, en overflate. Det er som i et ekteskap. Det kommer tyngre dager enn denne. Og vi må vite hva vi gjør da.

Vi må våge oss bakenfor, bli kjent med hverandre. Det er bare gjennom kunnskap om situasjonen og konsekvenser av den, vi kan skaffe oss nødvendig oversikt og finne de gode løsningene. Det er også det filmen om de greske kvinnene i Gyllent daggry gjør: tar oss med bak fasaden og viser oss hva krisen gjør med oss. På nært hold.