Gå til sidens hovedinnhold

Prinsippløst ja til nikab fra fylkesutvalget

Artikkelen er over 3 år gammel

Roar Julsen mener fremmedfientlige organisasjoner er de som tjener på å tillate nikab i det offentlige rom, og at muslimer som vil leve etter norske lover og demokratiske prinsipper er de som vil tape.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På sin nettside opplyser FB at Østfold fylkeskommune, fylkesutvalget, har vedtatt ikke å gå inn for forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg (nikab) i det offentlige rom slik som Regjeringen ønsker.

Noen ganger kan man undres over hvor prinsippløse offentlige organer kan være. Ifølge avisa så argumenterer fylkesrådmannen med at bruk av slike ansiktsplagg er en marginal utfordring. Hovedargumentet er således en ren bekvemlighetsvurdering, trolig for å unngå å ta et prinsipielt standpunkt i en vanskelig sak. Dette har fylkesutvalget sluttet seg til, riktignok ikke enstemmig.

Vi som lever i det norske samfunn har fra barnsben av fått innprentet at vårt samfunn bygger på visse fundamentale verdier som demokrati, pressefrihet og respekt for menneskerettigheter. En annen verdi som det hittil ikke har vært fokusert særlig på, er åpenhet i det offentlige rom. Sannsynligvis fordi det hittil ikke har vært nødvendig fordi det har vært betraktet som selvsagt. Nå blir det fokusert på, selv om fylkeskommunen synes å mene at det er et marginalt problem.

Åpenhet i det offentlige rom er en demokratisk kjerneverdi selv om den ikke er lovfestet, og derfor er det skuffende at fylkeskommunen kan innta et så vidt prinsippløst standpunkt i saken.

Hva kan så bli konsekvensene av prinsippløsheten? Jeg kan se for meg to ubehagelige konsekvenser. Den ene er en ytterligere oppslutning om fremmedfiendtlige organisasjoner, som ser dette som nok et eksempel på at norske myndigheter ikke ønsker å forsvare norske kjerneverdier. Den andre er økte problemer for de av våre muslimske innbyggere som i likhet med våre øvrige innbyggere prøver å leve i henhold til de lover og demokratiske prinsipper som gjelder i Norge.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.