Gå til sidens hovedinnhold

Derfor sier Frp nei til niqab og burka i norske skoler

Artikkelen er over 4 år gammel

Vi vil ikke godta at noen skal måtte dekke til ansikt for å kunne gå på butikken, på foreldremøter, ei heller i utdanningssammenheng, skriver Erlend Wiborg og Harald T. Nesvik fra Fremskrittspartiet.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I juli 2014 ga den europeiske menneskerettighetsdomstolen, EMD, Frankrike medhold i at lovforbudet mot burka og andre plagg som dekker ansiktet er godt innenfor de europeiske menneskerettighetene.

Som en konsekvens av dette blusset debatten opp på ny, og Aps Jan Bøhler var plutselig på ballen igjen. Til tross for at Stortingsflertallet med Ap i 2013 avviste et slikt forbud. Nå teller vi 2016, og Ap har fremdeles ikke foreslått dette. De har heller aldri støttet Fremskrittspartiets ønske om forbud mot heldekkende plagg.

Fremskrittspartiet mener at heldekkende plagg er undertrykkelse av kvinner. Heldekkende plagg benyttes i stor grad for at kvinner ikke skal vekke begjær hos mannen. Slike plagg er, i våre øyne, et av de synligste symbolene på ufrihet og et patriarkalsk og undertrykkende kvinnesyn. Når man blir oppfordret eller tvunget til å dekke seg helt eller delvis til, undergraver man det åpne liberale demokratiet.

Vi vil ikke godta at noen skal måtte dekke til ansikt for å kunne gå på butikken, på foreldremøter, ei heller i utdanningssammenheng. Utdanningsinstitusjoner og institusjoner har tatt til orde for at man ønsker et slikt nasjonalt forbud. Tidligere muslimske kvinner har også tatt et oppgjør med islam og kvinneundertrykkelsen bruk av niqab representerer.

Fremskrittspartiet er svært imot tiltak som er til hinder for lek og samspill mellom barn og unge. Det signaliserer at man tar avstand til det norske samfunnet, det står i veien for integrering og skaper et uheldig og kunstig skille mellom kjønnene. Skolen skal tilrettelegge for likestilling og naturlig omgang mellom barn på tvers av kjønn, sosial bakgrunn og etnisitet. Da kan ikke åpenbart kvinneundertrykkende plagg som niqab tillates brukt i norske utdanningsinstitusjoner.

Når Stortinget åpner, vil Fremskrittspartiet derfor nok en gang gi Ap en god anledning til å treffe et standpunkt i saken. De må nå under trontaledebatten allerede i oktober, svare et «ja» eller «nei» når Fremskrittspartiets stortingsgruppe fremmer forslag om å forby heldekkende plagg som niqab og burka i utdanningsinstitusjonene.

Som lovgivere kan vi velge å støtte de liberale og integreringsvillige blant innvandrerbefolkningen, eller vi kan velge å støtte de fundamentalistiske islamistene. For Fremskrittspartiet er valget enkelt: Vi vil støtte de liberale kreftene, og vil derfor ha forbud mot niqab og burka.

Dersom dette får flertall, vil regjeringen endre loven. I Stortinget er det nemlig ingen mulighet til å svare «tja» eller «vet ikke». Her er det «ja» eller «nei» til forslaget som blir votert over. Vi ser frem til et klart svar fra Støre og Arbeiderpartiet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.