Ni år siden terroren 22. juli. Hvor er vi nå?

– Jeg kjenner altfor mange i AUF som blir utsatt for rasistiske utsagn, hets og trusler hver gang de ytrer seg i media, forteller Appelberg Laabak. Bilde fra sommerleir på Utøya i 2018.

– Jeg kjenner altfor mange i AUF som blir utsatt for rasistiske utsagn, hets og trusler hver gang de ytrer seg i media, forteller Appelberg Laabak. Bilde fra sommerleir på Utøya i 2018. Foto:

Av

Simon Appelberg Laabak: – Bruk den til å reflektere over hvordan du kan være med i kampen mot de vonde holdningene som er rundt oss.

DEL

Leserbrev

I dag markerer vi at det er ni år siden terrorangrepet den 22. juli 2011. Der mistet 77 mennesker livet. Åtte av dem i regjeringskvartalet, og 69 på Utøya. Det er den verste terroren vi har opplevd i Norge siden andre verdenskrig. Vi skylder dem som ble rammet å ikke glemme det som skjedde, og å tenke over hvordan vi kan bidra til mindre hat i samfunnet vårt.

Hver dag opplever politikere hets for å mene noe. Kanskje spesielt vi ungdomspolitikere. I tillegg til å kanskje se annerledes ut eller ha ulike livssyn, er vi også unge, og mangler etter noen sin mening livserfaring og rett til å uttale oss. Jeg opplever oftest å bli fortalt at jeg ikke vet noen ting om hvordan verden fungerer, og at jeg derfor ikke burde si noe. Jeg har opplevd å få trusler, men ingenting seriøst.

Likevel er det hundretalls ungdomspolitikere i Norge i dag som opplever å få drapstrusler i kommentarfelt, på mail, eller til og med i posten. Jeg kjenner altfor mange i AUF som blir utsatt for rasistiske utsagn, hets og trusler hver gang de ytrer seg i mediene. Det kan virke «uskyldig» fordi det kommer fra et kommentarfelt på Facebook, men vår organisasjon vet altfor godt hva det hatet kan føre til.

Man arver ikke hat, man lærer det. Holdningene til Anders Behring Breivik finnes fortsatt i Norge. Vi ser støtteerklæringer til terroristen i kommentarfelt og i lukkede forum på nett. Terroren 22. juli kan oppleves som urealistisk selv om det har skjedd. Tanken om at noe slikt aldri skjer i Norge, er enda ikke helt borte. Til tross for at det sist i august i fjor var en annen høyreekstrem terrorist som forsøkte å ta seg inn i en moské i Bærum med våpen. Holdningene er fortsatt rundt oss, og de kan føre til ekte handling.

Derfor er det så viktig at vi markerer denne dagen. Bruk den til å reflektere over hvordan du kan være med i kampen mot de vonde holdningene som er rundt oss. Tørr å si ifra når noen støtter terroristen. Ikke bare gå forbi når du ser noen bli skjelt ut eller får kommentarer slengt etter seg på gata fordi de har en annen legning eller hudfarge.

Vi kan ikke la rasistiske og diskriminerende holdninger få fotfeste i samfunnet vårt. Ta ansvar selv om du kanskje ikke selv blir rammet av det. Kjærligheten er sterkere enn hatet, og det må vi minne hverandre på hver dag.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags