Vi må gjøre det flaut å komme med hatytringer

Når sinnet får utløp gjennom tastaturet: – Hatet mot flyktninger er hos visse grupper så sterkt at vanlig rasjonell tankegang er nesten umulig, skriver Leif Egil Andreassen.

Når sinnet får utløp gjennom tastaturet: – Hatet mot flyktninger er hos visse grupper så sterkt at vanlig rasjonell tankegang er nesten umulig, skriver Leif Egil Andreassen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Leif Egil Andreassen mener nettroll forurenser norsk debatt og kultur, og skriver at politikere i alle partier bør ta opp kampen for bedre debattkultur.

DEL

Kronikk 

I Tyskland i 1930-årene hadde Hitler med hjelp av Goebbels suksess med å framstille jødene som samfunnets største trussel. De gjorde det ganske enkelt ved å ta utgangspunkt i enkelthandlinger som satte en jøde i et ufordelaktig eller kriminelt lys. Deretter generaliserte de og sa: Slik er jødene. Sakte og sikkert forandret folks tanker seg og det utviklet seg et allment hat mot jødene.

Det tyske folket tenkte ikke lenger rasjonelt, men endret holdningen fra ukompliserte forhold til naboen som var jøde til generelt hat av alle jøder. Vi vet alle hvordan det endte, seks millioner jøder ble myrdet i utryddelsesleirer.

Man skulle tro at nazimetodene hadde havnet på historiens skraphaug, men det er dessverre slik at Hitler og Goebbels metoder ikke døde med nazismen. Metoden lever i beste velgående på nettet og er videreført av nettrollene. Bare for å presisere; det er de færreste nettrollene som er nazister, men de bruker nazistenes metoder.

Hvis en muslimsk flyktning eller innvandrer utfører en kriminell handling, er nettrollene straks på pletten og forteller oss at «slik er muslimene». Flyktningene får skylden for det meste.

Leif Andreassen, nestleder i helse og sosialkomitèen.

Leif Andreassen, nestleder i helse og sosialkomitèen. Foto:

Hvis et eller annet er galt på et eller annet sykehjem så er nettrollene der og forteller oss at flyktningene får hva de peker på mens våre gamle får ingen ting. Når man forsøker å fortelle at dette ikke har noe med flyktninger å gjøre, så får man så øra flagrer. Da kommer alle hatytringene. Kast ut den dritten, utvis alle muslimer fra Norge, avskum osv osv. Jeg har forsøkt å si at man ikke kan generalisere en hel folkegruppe på bakgrunn av enkelthendelser, men jeg taler for døve ører.

Vi må få et klima hvor det er helt ok å være motstander av innvandrings- politikken uten at dette eskalerer til hatytringer og billige generaliseringer.

For noen år siden ble lommeboka mi stjålet i Trondheim (for orden skyld av en etnisk nordmann). Skulle man følge logikken til nettrollene, så er alle trøndere potensielle lommetyver. Vi som har en normal evne til å resonnere vet jo at en slik påstand er helt absurd. Men slike påstander er dagligdagse på nettet. Hatet mot flyktninger er hos visse grupper så sterkt at vanlig rasjonell tankegang er nesten umulig.

På en måte er det litt synd på nettrollene. Det er ikke greit å gå rundt og være redd og engstelig hele tiden. De forteller ofte hvor engstelige og redde de er. Norsk kultur står i fare når muslimene skal overta landet. Når jeg forteller dem at det bare er 2,8 prosent muslimer av den samlede befolkningen i Norge (tall fra SSB over antall muslimer tilhørende trossamfunn) og  at det er vanskelig å se hvordan de skal kunne ta over noen ting som helst, så er dette som å tale til døve.  De fortsetter sine krisemaksimeringer og er like engstelige.

Det er litt rart at vi som er åpne for flyktninger, vi er ikke redde i det hele tatt. Kan det komme at vi er mer robuste og har et mer harmonisk liv enn alle de redde nettrollene? Jeg bare spør!

Den store danske forfatteren Hans Scherfig har skrevet en bok om krigstiden i Danmark. I et lite lokalsamfunn er det en bygdetulling som blir kalt Bukse-Marius fordi han er blitt tatt for å stjele dameundertøy fra klessnorene. Når tyskerne invaderer Danmark blir Bukse-Marius nazist. Han går rund og praler med sin ervervede uniform og forteller folk i lokalsamfunnet at jødene må fordrives ellers kommer de og tar bolsjene (søtsakene) fra danskene.

Jeg er redd for at det er mange Bukse-Mariuser blant nettrollene. Tidligere kunne man le av en slik bygdetulling, men nå er forutsetningene endret seg. Vi har fått internett. Vi er på vei dit tyskerne var på 30-tallet, men nå er det ikke lenger jødene som er skyteskiven, men muslimene. Det blir mer og mer akseptert å gå til angrep med hatytringer og generaliserte bilder som forteller hvem muslimene «egentlig» er. Jeg synes utviklingene er skummel og det er på tide å gjøre noe med det.

Alle politiske partier må ta et oppgjør med dette uvesenet. Det er ikke bare Frp som har problemer med  slike hatytringer, det kan se ut som om nesten alle partier har problemer blant tilhengerne. Vi må få et klima hvor det er helt ok å være motstander av innvandringspolitikken uten at dette eskalerer til hatytringer og billige generaliseringer.

Flyktningene er våre gjester og alle lag av samfunnet må opptre høflig og inkluderende i forhold til dem.  Hvis vi ikke klarer å snu dette vil mange av ungdommene føle et utenforskap med fare for å bli outsidere i skole og arbeidsliv.

Det er prisverdig at ledende Frp-ere har fjernet hatytringer fra hjemmesidene sine. Det er en god start. Nå må alle lokalpolitikere slå et slag for rensligere forhold på nettet. Vi må gjøre det flaut å komme med hatytringer og generaliserte stereotypier. Det er viktig at det gjøres helt klart at dette ikke har noe med uenighet i flyktningepolitikken å gjøre. Det hele dreier seg om hvordan ytringsfriheten skal brukes uten  at det medfører angrep på hele befolkningsgrupper og hatytringer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags