Ja, Siv – varehandelen tåler konkurranse. Men aller helst på like vilkår

Finansminister Siv Jensen på besøk i Fredrikstad forrige mandag.  Fredrikstads sentrumsleder er ikke fornøyd med at hun vil videreføre momsfritaket for utenlandsk netthandel.

Finansminister Siv Jensen på besøk i Fredrikstad forrige mandag. Fredrikstads sentrumsleder er ikke fornøyd med at hun vil videreføre momsfritaket for utenlandsk netthandel. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Merverdiavgiftsfritaket på 350 kroner på varer bestilt fra utlandet, er ikke like vilkår, fastslår sentrumsleder Line Jeppesen.

DEL

SpaltistDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Varehandel er i endring. Det vet vi nå. Endring tåler vi. Konkurranse likeså. Også fra nettbutikker – det er lenge siden vi trodde at internett var en flopp. På begynnelsen av 2000-tallet ble varehandel sett på som en skjermet bransje – det vil si en bransje som ikke er utsatt for konkurranse utenfra. Mye har skjedd siden den gang. Derfor må også rammebetingelsene endres med. Som sagt, vi tåler konkurranse. Men aller helst på like vilkår.

Merverdiavgiftsfritaket på 350 kroner på varer bestilt fra utlandet, er ikke like vilkår. For norsk varehandel er dette faktisk en av de største truslene. På toll.no kan du blant annet lese følgende: Sendinger fra utlandet med en verdi på under 350 kroner inkludert frakt og forsikring, er toll- og avgiftsfrie. Med andre ord kan du altså handle fritt i hvilken som helst utenlandsk nettbutikk og slippe å betale merverdiavgift og toll. Handler vi de samme varene i Norge må vi betale 25 prosent mer.

Arbeid innen varehandel er for mange inngangen til arbeidslivet, og her det høstes erfaring allerede fra ung alder.

Varehandel er en viktig bransje, det er Norges største private sysselsetter. 3485 personer jobber med varehandel bare i Fredrikstad kommune. 370.000 totalt i Norge. Merverdiavgiftsfritaket er å subsidiere utenlandske nettbutikker – og takke nei til arbeidsplasser Norge. Viktige arbeidsplasser! Arbeid innen varehandel er for mange inngangen til arbeidslivet, og her det høstes erfaring allerede fra ung alder.

I forrige uke var finansminister Siv Jensen på besøk i Fredrikstad, og et av spørsmålene som Fredrikstad Næringsforening tok opp var nettopp holdningen til merverdiavgiftsfritaket. Svaret var overraskende defensivt: Vi følger med hva EU gjør – bransjen må tåle konkurranse. Ja, Siv – vi tåler konkurranse. Men aller helst på like vilkår. I Danmark er den avgiftsfrie grensen 80 kroner, I Finland og Sverige har de fjernet grensen helt, og EU som i dag har en grense på ca. 180 (22 euro) har vedtatt å fjerne grensen for avgift innen 2021. Det er avgjørende for norske bedrifters konkurranseevne at de har like vilkår som bedrifter i EU/EØS.

Tar man med alle kanaler norske forbrukere handler i er det totale varekjøpet på nesten 500 milliarder – så mye som 85 prosent skjer i norske fysiske butikker. Heldigvis! Selv om man kanskje skulle tro noe annet, så vokser alle kanaler. Også fysisk handel. Men handel i utenlandske nettbutikker er den kanalen som vokser mest. Og det er før Amazon har satt «sine ben» på norsk jord! Vi må derfor rigge oss nå, og gi våre butikker, både fysiske og på nett, like konkurransevilkår som utenlandske nettbutikker. Vi har ingen tid å miste!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken