Bjørnar Laabak feilinformerer om støtte fra NAV

Bjørnar Laabak driver simpelt og kynisk frieri til Frps supportere, mener forfatteren av innlegget.

Bjørnar Laabak driver simpelt og kynisk frieri til Frps supportere, mener forfatteren av innlegget. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Leif Egil Andreassen beskylder Bjørnar Laabak for å feilinformere om ulik behandling av nordmenn og innvandrere på NAV. – Sannheten er av underordnet betydning når han skal sanke stemmer, hevder Andreassen.

DEL

Leserbrev 

Bjørnar Laabak er ute med noen politiske krumspring i forbindelse med saken om en dårlig behandling av en NAV-bruker. Til opplysning så har fungerende leder i Helse-og velferdsutvalget, Frøydis Wroldsen Ap,  vært raskt ute og bedt om en forklaring på hendelsen. Jeg vet ikke om Laabak har gått den vanlige politiske veien, men alle partier har reagert på denne saken.

Men Laabak går videre. Han bruker en artikkel i Arbeid og Velferd nr. 3 2015 for å fortelle at personer fra Asia og Afrika får ti ganger mer støtte på NAV enn nordmenn. At dette ikke har noe som helst å gjøre med den opprinnelige saken, gjør ikke saken bedre. Og enda verre; opplysningene Laabak gir er direkte feilaktige.

Statistikken Laabak bruker viser gjennomsnittstall. Det er en større andel av totalt antall innvandrere fra Asia og Afrika som mottar sosialhjelp enn andelen av totalt antall nordmenn. Dette er jo velkjent fra før og helt naturlig. Folk med flyktningebakgrunn trenger mer tid på å komme ut i arbeid.  Men dette får Laabak til å konkludere med at disse får ti ganger mer i  stønad enn nordmenn.

Dette er en utilgivelig sammenblanding av tall, og Laabak vet selvfølgelig dette. Hvis man ser på reaksjonen på bloggen hans, så tror en del mennesker blindt på hva han sier. Mange tror virkelig at det er sånn at personer med innvandrerbakgrunn får mye mer enn nordmenn i stønader.

Nå får jeg nok beskjed fra Laabak om at jeg undervurderer folks kunnskapsnivå og vurderingsevne. Det gjør jeg overhodet ikke, jeg korrigerer bare Laabaks feilaktige opplysninger til Frp-velgere. Det er derfor betimelig å stille Laabak følgende spørsmål:

Tenk deg en kø på NAV. Først står en innvander fra Asia/Afrika. Påstår du at denne personen får ti ganger mer stønad enn den norske mannen som står bak ham i køen?  Kan du i så fall belegge dette med faktaopplysninger?

Hva er sannheten? De får nøyaktig den samme stønaden, og hvis hver av dem (nordmannen og personen fra Asia/Afrika) har tre barn, så vil de få akkurat det samme beløpet for dette også. Det er altså ingen forskjell i stønadsnivået mellom nordmenn og folk med innvandrerbakgrunn. Hvis Bjørnar Laabak vet noe annet enn oss andre i Helse- og velferdsutvalget, synes jeg det er merkelig at han ikke har tatt opp dette på møtene.

Jeg synes Laabak skal opptre anstendig og beklage innspillet sitt.  Han bør offentlig bekrefte at det ikke er noen forskjellsbehandling når det gjelder stønadsnivået mellom nordmenn og innvandrere fra Asia/Afrika.

Bjørnar Laabak er en gammel politisk ringrev i det politiske miljøet i byen. Dette er ikke noe annet enn et simpelt og kynisk frieri til Frps supportere som i mange år har trodd på myten om forskjellsbehandling. At det er helt feil, ser ikke ut til å bekymre Laabak et øyeblikk. Man skal jo sanke stemmer, så da er jo sannheten av underordnet betydning.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags