Provosert over at NAV-lederen gjemmer seg bak regler

Hanne Stordal fikk en meget kritikkverdig behandling av NAV, mener Terje René Andreassen og henviser til maktmennesker som bruker regler fremfor å møte mennesker med respekt.

Hanne Stordal fikk en meget kritikkverdig behandling av NAV, mener Terje René Andreassen og henviser til maktmennesker som bruker regler fremfor å møte mennesker med respekt. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Skremmende og veldig langt fra de verdier et velferdssamfunn bør ha, mener Terje René Andreassen behandling av alenemoren som fikk valget mellom barnet og hjelp fra Nav.

DEL

Leserbrev 

Undertegnede ble i 1985 ferdig utdannet som barnevernspedagog. Formålet med utdanningen var – etter min forståelse og mening – å lære om det å bry seg om, ta vare på og hjelpe mennesker med ulike problemer og hjelpebehov og være med på å sette dem i stand til å mestre sine utfordringer/problemer. Spesielt skulle vi barnevernspedagoger hjelpe og være opptatte av barn og unge og sørge for en god oppvekst for dem.

Også sosionomer og vernepleiere har dette grunnformålet – bry seg, ta vare på og hjelpe. Og det finnes sikkert andre yrkesgrupper med den samme innfallsvinkelen. Felles er også evnen til å tenke kreativt og legge til rette for den enkeltes vekst- og endringspotensial.

Slik tenker ikke NAV, på tross av at mange fra nevnte yrkesgrupper er ansatte i systemet. I hvert fall tenker jeg at de ikke tenker slik ut fra oppslaget i Fredriksstad Blad sist lørdag om aleneforsørgeren som ikke hadde mulighet til å delta på NAVs arbeidsaktivitet den 25. juli. Ikke fordi hun var uvillig, men fordi hun ikke hadde barnevakt for sin lille datter. Hun kunne gjerne delta uka etter, for da var foreldrene hennes tilbake fra ferie og hun hadde noen trygge voksne å overlate barnet til.

Det holder ikke for NAV. For som fungerende NAV-leder Jon-Harald Thorsås sier til avisa: «Regler er regler og … alle som mottar arbeidsavklaring plikter å gjennomføre de aktivitetene NAV tilbyr.» Også fortsetter han: «Det at man ikke får barnevakt er ugyldig grunn til ikke å møte. …Regelverket (min utheving) er veldig klart på dette området».

Hvor er empatien? Hvor er den individuelle, faglige tilretteleggingen? Hvor er evnen til å ta vare på og legge til rette og bruke skjønn og kreativitet? Hvor er medmenneskeligheten? Jeg blir provosert, sint og lei meg når jeg leser byråkraten Thorsås sitt tilsvar. Det er det letteste i verden for maktmennesker å gjemme seg bak og vise til regler i stedet for å møte den enkelte bruker med respekt og forståelse. Akkurat slik Thorsås gjør i dette tilfellet.

Jeg forstår at NAV må ha regler, rammer og rutiner. Men innenfor dette er det vel lov til å «bruke hue», til å vise forståelse og være løsningsorientert? Mener virkelig Thorsås at en ukes utsettelse av arbeidsaktivitet skal være ødeleggende for om man skal få avklaringspenger eller ikke? I så fall er det skremmende og veldig langt fra de verdier et velferdssamfunn bør ha.

Bedre blir det ikke av at Frp-politiker Laabak i vanlig brungrumsete innpakning i dagens avis uttaler seg. Han er ikke opptatt av at NAV skal være rause. Han er opptatt av at NAV skal være rause overfor nordmenn. Jeg velger å ikke gå mer inn på hans uttalelser. De er for vonde og dumme til å kommentere noe mer utover dette.

Til sist vil jeg understreke at jeg ikke har noen som helst tilknytning til aleneforsørgeren eller NAV. Jeg er bare et provosert medmenneske.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags