Det er grunn til å spørre sønnen hvor kokainkongens penger har blitt av

Skiftet navn: Juan Pablo Escobar, sønn av Pablo Escobar som ledet tidenes største narkotikabande, har skiftet navn til Sebastián Marroquín. Han lover å komme med den virkelige historien om den myteomspunnede faren. (Foto fra forlaget)

Skiftet navn: Juan Pablo Escobar, sønn av Pablo Escobar som ledet tidenes største narkotikabande, har skiftet navn til Sebastián Marroquín. Han lover å komme med den virkelige historien om den myteomspunnede faren. (Foto fra forlaget)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Petter Skauen før Pablo Escobars sønn gjester Fredrikstad: Vi nordmenn er forholdsvis godtroende. Det er på sin plass å spørre om han vet hvor alle farens penger har blitt av.

DEL

Kronikk 

Når Juan Sebastían Marroquín Santos lørdag kommer til Litteraturhuset for å fortelle historien om sin far, kokainkongen Pablo Escobar, er det historien om deler av Latin-Amerika han forteller. Escobar var en tid den mektigste, rikeste, mest kyniske og blodige personen i Colombia. For noen var han stor helt, for andre representerte han frykt og død. Slikt skjer i verdensdelen der det er vanskelig å skille mellom fantasi og virkelighet, og der storhet og tragedie går hånd i hånd.

Sebastían Marroquín  bor nå i Argentina, og tok dette navnet i voksen alder. Han var hovedperson i dokumentarfilmen «Pecados de mi Padre» (Min fars synder), og hans bok «Min far» lanseres nå i Norge. Faren er modell for TV-serien «Narcos» på Netflix. Marroquín reiser nå rundt og forteller om og tar avstand fra farens virksomhet. Det blir meget interessant å høre hva han har å fortelle.

Petter Skauen.

Petter Skauen. Foto:

Det er de som stiller spørsmål ved hans motiver for dette oppgjøret med faren. De mener det kan være for å gjøre seg selv «stueren», og de spør samtidig om hvem som i dag har tilgang til narkoformuen som i sin tid er anslått til 25 milliarder dollar.

Jeg håper han vil fortelle om fredshåpet for Colombia, og hva han selv vil gjøre for å skape tillit mellom mennesker.

Skauen og Latin-Amerika

  • Norge og Cuba bidro sterkt til fredsavtalen som skaffet Colombias president Juan Manuel Santos Nobels fredspris for 2016.
  • I Colombia har Petter Skauen bidratt med erfaringer fra fredsprosessen i Guatemala; der han arbeidet fra 1978 frem til 1999.

Selv håper jeg han vil fortelle om fredshåpet for Colombia, og hva han selv vil gjøre for å skape tillit mellom mennesker. Fortrolighet og tillit mangler i dette landet som har vært så preget av korrupsjon, vold og borgerkrig.

Jeg kan ikke betvile hans edle motiver. Vi skal også huske at det fortsatt er mange i Colombia som ikke ønsker at det skal bli rippet opp i historien om faren. Men jeg ville samtidig ha studert hans svar og kroppsspråk om jeg hadde hatt mulighet til å være til stede. Husk at vi nordmenn er forholdsvis godtroende. Det er på sin plass å spørre om han vet hvor alle farens penger har blitt av.

Etter at Pablo Escobar var skutt i 1993, møtte 25.000 mennesker opp i begravelsen. Det var en høytidelig, gripende stund. Mange sørget over å ha mistet sin «patron», sin gudfar. Andre gråt av glede fordi mannen som hadde drept deres kjære ikke lenger var til.

Escobar kom fra svært fattige strøk i byen Medellin i Colombia. Da han fra midten av 1970-tallet bygde opp sin kriminelle virksomhet, passet han samtidig på å bygge skoler og sykehus for den fattige befolkningen. Han sponset fotballklubber i hele Colombia med store beløp. Det var mange som fikk et bedre liv, utdannelse og trygghet, takket være Pablo Escobar. Han hadde venner i alle miljøer, og han sørget for å unngå kritikk og ubehagelige spørsmål.

Han hadde usannsynlig suksess med sin lyssky business. Det er ikke uten grunn at kokain kalles Latin-Amerikas gull. Og det er ikke å ta for hardt i å si at Pablo Escobar forandret Colombia.

  • Les også: Skauen takker Fredrikstad for støtten
  • Petter Skauen er nominert til fredsprisen 

Raushet og galskap er andre karakteristiske trekk ved kokainkongen. Han var veldig glad i dyr, og importerte flodhester, sjiraffer og andre afrikanske raser til sitt store gods. Disse har i dag blitt et økologisk problem fordi de formerer seg så raskt i det gunstige klimaet. De har blitt ville, og flodhestene fyller elver og tar mange menneskeliv.

Det fortelles at hans datter ønsket seg en enhjørning. Escobar kjøpte en sterk, bra hest, fikk veterinærer til å sy på vinger og fikk horn slått inn i hestens skalle. Når vi hører om alt det usannsynlige, om galskapen, lurer jeg på hvordan sønnen forholder seg til disse hendelsene.

Pablo Escobar brukte sin makt helt uten skrupler. Han er kjent for uttrykket «plata o plomo», som betyr «sølv (penger) eller bly», altså, ta imot bestikkelsen eller bli skutt. Det regnes at 4000 mennesker ble drept av Escobar og hans menn. Popeye, hans høyre hånd og lojale leiemorder, har sonet ferdig sin dom, og sier at han når som helt risikerer å bli skutt på gaten i Medellin.

Banden til Pablo Escobar leverte i storhetstiden 15 tonn kokain til USA hver dag. Markedet var umettelig. Escobar hadde kontakter i sentrale posisjoner, og fikk lenge holde på i fred for amerikanerne. Colombianske politikere ble skutt etter bare å ha stilt forsiktige spørsmål om parallelløkonomien.

Vendepunktet kom da han drepte landets justisminister og andre kjente politikere. Samtidig begynte ofre for volden å danne borgervern. Det endte med at Pablo Escobar ble skutt da han flyktet fra en pågripelse høsten 1993.

Han hadde sagt til sin bror at han selv ville skyte seg bak øret heller enn å bli skutt. Den døde kroppen hadde ett skudd bak øret i tillegg til forfølgernes skudd. Mytene fulgte ham helt inn i døden.

Perioden fra 1950 kalles i Colombia «La Violencia», voldens tid. 12–13 ulike grupperinger, paramilitære, militære, narkobander, selvforsvarsgrupper og flere har kjempet mot hverandre og mot befolkningen. Nå har FARC-geriljaen gitt seg over til freden, nå er det de som risikerer å bli skutt på gata.

Fredsprosessen gjør at Colombias utsikter er bedre enn på svært lenge. Samtidig er det stor fare for tilbakeslag. Jeg hilser alle bidrag til å ta oppgjør med fortiden og skape tillit mellom folk velkommen. Jeg håper det er et oppriktig bidrag Juan Sebastían Marroquín ønsker å gi.

Som et lite PS anbefaler jeg gjerne Colombias store forfatter Gabriel Garcia Marques og sjangeren magisk realisme. Han beskriver hvordan det usannsynlige og det virkelige går hånd i hånd i denne delen av verden.

  • Se møtet med kokainkongens sønn på FBTV fra klokken 19.00

Sønnen til Pablo Escobar kommer til Litteraturhuset Fredrikstad. Pablo Escobar var verdens største narkobaron og en av verdens mest kjente kriminelle. Hvordan var det å vokse opp med en slik far?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags