Gå til sidens hovedinnhold

Rapport fra «Øra MDG»: Det er tankene som teller! Fisketankene

Artikkelen er over 4 år gammel

Håkon Stang er optimist på vegne av Øra og lakseproduksjonen, men mener Østfold mangler evne og vilje til innovasjon.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Verdens herligste naboer fikk vi på kjøpet da vi seks fra Halden flytta inn på Øra. Står du og plundrer med hue’ inn under panseret, er både to og tre av naboene her på rappen og vil hjelpe.

En annen nabo har vi òg: Industri. På nabotomta dundrer to schvære stempelkraner hver hverdag fra 07 til klokken 19, ja lørdager med, men da fra klokken 08. De metter grunnen med kalk så den skal tåle tank på tank med lakseyngel fôret i lukket anlegg.

Atskillige desibel og diverse lag av kalkstøv regner ned over biler og hus. Men sure vi? Nei – dengang ei! For alle vi som bor her, vi vet at dette er framtida: Det er tankene som teller! Fisketankene.

Her kommer etter planen hele 40 arbeidsplasser for – landlaks! Istedenfor å forurense fjord på fjord i vest og nord med sjømærder for industrilaks, har et framtidsrettet norsk firma fulgt danskenes eksempler (i flertall, danskene har hele seks slike fabrikker):

Kortreist mat til deg og meg. Fredrikstad, fylkets hjerte og største by, stadig større, vi trenger lokal og kortreist mat. Hurra!

Sånt er det hele Nedre Glomma trenger. Men bortsett fra 40 mann med kortreist laks, hva får vi?

Et besøk for å pante brukte paller på Greåker lærte meg en lekse: Karen som tok imot, forklarte at prisen per pall var så lav fordi ingen trenger paller i Nedre Glomma eller, stort sett, Norge mer, de går til Danmark. For vi selv har ingen produksjon.

Elendig på innovasjon

På vårparten arrangerte Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Østfold fylkeskommune en konferanse på Inspiria om nettopp innovasjon. Hjertesukkene var mange. Og konklusjonen var: Nest etter Finnmark er Østfold dårligst på det meste.

Hvorfor? Er ikke Østfold selve den såkalte arbeiderbevegelsens høyborg? Med industribyer tett i tett som i tiår på tiår har vært styrt av Ap og dermed LO? Mangler de noe vesentlig? Vilje og evne til innovasjon? Futt?

Fordi så mange gründere jeg kjenner med svært gode ideer har vondt for å nå opp, lanserte jeg et forslag på Inspiria om kommunal såkornkapital. Konkret bør det bety rundt 50 millioner per år for en kommune som Fredrikstad, med kommunen som mulig partner – og da demokratisk styrt, ikke en sak for Ap og LO på bakrommet.

En av de to som tok imot innspill fra salen var fylkesvaraordfører Siv Henriette Jacobsen fra Ap. Hun lovde å ta med forslaget mitt videre, og å melde tilbake. Så ble det tyst.

Veier til en enda bedre framtid

Viktigere enn dette er andre forslag.

Ett er utsatt skatt eller skattefritak for gründere som klarer å få henholdsvis én eller minst to i sitt brød innen to år etter oppstart. Til slikt har landet vårt mer enn god nok råd. Men for Ap er visst private bedrifter synonymt med objekter for skatt – så enda fler kan bli ansatt i offentlig sektor eller leve på trygd.

Et annet bidrag til positiv endring, viktigst av alle, er en jobbgaranti for all ungdom etter videregående. Også dette har Norge råd til. Lav lønn, som for førsteårs lærlinger, men trygg jobb – for et år, pluss hjelp videre på veien.

Apropos vei: Det var ikke helt dekkende, det med manglende innovasjon. Det bobler av gode ideer, det er finansiering og skatt som er proppen i flaskehalsen, stappa propp fast av store partier som tror på store bedrifter. Derfor, ut på veiene med oss:

I nabobyen vår, Sarpsborg, har Norge endelig fått det som likner starten på en bilindustri. Paxter. Hver dag ruller de røde små doningene til Posten rundt i gatene våre, stille, miljøvennlig og effektivt.

Med rett politikk er dette virkelig bare starten. På noe stort. Bildinosaurer sånne som folk flest har, også jeg, er dødsdømte lik dinosaurene for 65 millioner år siden. Fossilbil vil forsvinne. Desto fortere om vi tilrettelegger.

Etter årevis med NEI fra Ap fikk Frp dingser som Segway tillatt i gatene. Svært bra! Men de tunge omleggingene for framtidens trafikk figurerer knapt – ennå. Og her ligger tusener arbeidsplasser og venter. Bak en horisont som heter 2017.

Framtidens doning til bruk i tettbygde strøk vil ligne litt, men bare litt, på Paxter. Så hvordan tilrettelegge?

Dét skal jeg melde inn til MDG, Miljøpartiet De Grønne. Det partiet jeg startet på bybrua i Halden – og også nær bybrua her i byen (for foto juger ikke) – i 1987. Har like godt meldt meg inn igjen. Og håper vi fra 2017 kommer i posisjon til å sette makt bak det skiftet som skal gi Norge nye arbeidsplasser.

Les også

Miljøsatsing i Bellona-ånd

 

Kommentarer til denne saken