Gå til sidens hovedinnhold

Fredrikstads fantastiske næringsliv

Artikkelen er over 5 år gammel

Truger på Kråkerøy og toalettblokker på Øra. Fredrikstads næringsliv inneholder suksesshistorier du knapt skulle tro var mulig. I tiden fremover vil Fredriksstad Blad gjerne fortelle flere av dem.

Brev fra bladet Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På Kråkerøy jobber det en helt spesiell gjeng. I et unnselig lokale har et knippe gründere, investorer og friluftsentusiaster utviklet og patentert en truge (!) som har gitt internasjonalt gjenklang. Den er laget av høyteknologisk termoplast og oppfører seg fleksibelt selv når gradestokken kryper ned mot det ekstreme. Trugen er såpass spesiell at den nå blir testet ut av det canadiske forsvaret. I USA har velrenommerte Wall Street Journal lansert den som julegavetips til amerikanerne.

Januarkulde og snø til tross; det er noe deilig eksotisk og livgivende over truge-historien til selskapet Snowmotion på Kråkerøy. Den viser at Fredrikstads næringsliv har ressurspersoner og utviklere som kan konkurrere helt i verdenstoppen på sine respektive arenaer. Unger fabrikker på Øra er et annet eksempel. Bedriften har i mange år vært globalt ledende på å utvikle de små renseblokkene som brukes i urinaler og toaletter, og eksporterer i dag kjemikaliegodlukt til over 70 land rundt i verden. Og viktigst av alt: Butikken går som det griner og tilfører Fredrikstad solide arbeidsplasser.

Jeg bruker eksemplene Snowmotion og Unger som inngang til det denne lørdagskommentaren egentlig skal handle om, nemlig en ambisjon vi her i Fredriksstad Blad har om å vie historiene fra det lokale næringslivet enda mer plass og oppmerksomhet i tiden fremover. Det er flere gode grunner til nettopp det. Den viktigste er at det lokale jobbmarkedet angår og treffer oss alle direkte, på godt og vondt. Fremgang og suksess vil avle mer av det samme, og gi lokalsamfunnet vårt den nødvendige vekst vi trenger i form av arbeidsplasser, investeringer og skatteinntekter til kommunen. Det motsatte vil gi stilstand, arbeidsledighet og manko på midler til videreutvikling og nyskapning.

De siste årene har det dessverre vært mest av det siste i Fredrikstad. For selv om det er all grunn til å glede seg over suksesshistorier som Unger og Snowmotion, har ikke veksten i nye arbeidsplasser greid å demme opp for tapet av alt som har forsvunnet. Fredrikstad har rett og slett ikke greid å ta steget fra arbeidersamfunn til kunnskapssamfunn godt nok. Siden årtusenskiftet har den tidligere så stolte arbeiderklassebyen mistet 2.000 jobber i industrien. Det svir. Og mens veksten i nye arbeidsplasser i næringslivet har vært 12,1 prosent på landsbasis siden årtusenskiftet, har den i Fredrikstad bare vært på 5,1 prosent (kilde: Telemarksforskning).

Det skjer mye spennende i Fredrikstad akkurat nå. Ny jernbanestasjon på Grønli, utvikling av det tidligere sykehusområdet på Cicignon og (mye mulig) bygging av en kombinert Arena Fredrikstad og videregående skole, er tre byutviklingsprosjekter som vil sette enormt preg på distriktet i årene fremover. Alt dette vil bidra til å gjøre Fredrikstad enda mer attraktiv som bostedskommune. De siste årene har kommunen hatt en årlig befolkningsvekst på rundt 900-1.000 personer, og trolig runder vi 80.000 innbyggere mot slutten av året.

Det er ikke her Fredrikstads utfordring ligger. Med en unik plassering mellom skog og mark på den ene siden og skjærgård på den andre, kombinert med overkommelig reisevei til hovedstaden, har det aldri vært noen tvil om den saken. Utfordringen har vært å skape nye arbeidsplasser som står i stil med befolkningsveksten.

Derfor skal det bli spennende å følge det omdømmeprosjektet Fredrikstad kommune og Fredrikstad næringsforening nå har startet opp, og hvor begge parter har gått inn med seks millioner kroner. Den fremste ambisjonen er nettopp å skape nye arbeidsplasser. Det skal skje både ved å bidra til bedre vilkår for gründere og nyskapere og – og samtidig få allerede etablerte bedrifter til å flytte til Fredrikstad. Begge deler er viktig, men trolig er satsingen på gründerne som i det lange løp vil betale seg mest. Det finnes garantert mange der ute som kan bli den neste truge- eller toalettrens-suksessen, men de må få hjelp på veien. Uten hjelp kan mang en god idé kveles i den kritiske utviklingsfasen.

Fredriksstad Blad vil gjerne fortelle flere suksesshistorier fra vårt lokale næringsliv i tiden fremover. Det vet vi at våre lesere også vil ha mer av. Det er nettopp dere der ute som kan fortelle oss om hvem som fortjener omtale.

Og slik vi i dag vel så gjerne skriver om butikkåpninger som konkurser, skal vi fremover evne både å ha et kritisk blikk på næringslivets utfordringer og fortelle suksesshistoriene. En god lokalavis må evne å gjøre begge deler. For selvsagt er det ikke fullt og helt dekning for tittelen «Fredrikstads fantastiske næringsliv». Mye spennende og bra skjer, men bevares – det gjenstår en rekke store utfordringer. Noen av dem er allerede nevnt. En annen er at flere byer og regioner rundt i landet akkurat nå forsøker å stikke frem brystkassa og skape akkurat den samme veksten. Konkurransen om morgendagens arbeidsplasser og hvor de skal ligge, er med andre ord knallhard.

Har du tips om en etablert arbeidsplass eller nyskaper som fortjener omtale? Da vil vi gjerne høre fra deg. Kontakt meg på jon@f-b.no eller telefon 928 40 940.

God helg!

Kommentarer til denne saken