Østfoldbedrifter, forsyn dere av millionene!

Penger og gode vekstforhold: Østfold-bedriftene er ikke de som stiller seg først i køen når virkemidler til risikoavlastning tilbys, heter det i innlegget.

Penger og gode vekstforhold: Østfold-bedriftene er ikke de som stiller seg først i køen når virkemidler til risikoavlastning tilbys, heter det i innlegget. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Onsdag er «Den store pengedagen» da Østfolds næringsliv får informasjon om alle ordninger for støtte til forskning og utvikling.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Det utvikles mye bra i Østfold, men risikoen for bedriftene er ofte høy. Vi trenger mer utvikling og vi ønsker at flere benytter seg av de millionene som er tilgjengelig til dette.

I NHO Østfold, Innovasjon Norge og Østfold fylkeskommune jobber vi for at flere bedrifter skal kunne lykkes i sine markeder. Vi vet samtidig at konkurransen blir stadig tøffere og at kontinuerlig innovasjonsarbeid, bedriftsutvikling og omstilling er avgjørende for vekst og fremgang.

De fleste bedrifter, enten de produserer produkter eller leverer tjenester, driver med en eller annen form for utvikling. Det kan være utvikling av et nytt produkt, tjeneste eller en ny prosess for å levere dette produktet eller tjenesten: Et bakeri utvikler nye oppskrifter, en produksjonsbedrift omstiller seg og organiserer vareflyten på en ny måte, en turistbedrift utvikler nye opplevelser.

Innovasjon Norge, Forskningsrådet, fylkeskommunen, banker og kredittinstitusjoner og sågar EU sitter på millioner som smarte bedrifter i Østfold bør  benytte seg av.

Det hevdes ofte at mangel på risikokapital er en viktig grunn til at bedrifter ikke kommer videre med sine utviklingsprosjekter. Samtidig ser vi at Østfold-bedriftene ikke er de som stiller seg først i køen når virkemidler til risikoavlastning tilbys. Innovasjon Norge, Forskningsrådet, fylkeskommunen, banker og kredittinstitusjoner og sågar EU sitter på millioner som smarte bedrifter i Østfold bør  benytte seg av.

SkatteFUNN er en skattefradragsordning for bedrifter med utviklings- og forskningsprosjekter. Alle norske bedrifter som har, eller planlegger å starte, utviklingsprosjekter kan søke SkatteFUNN om godkjenning. Dette er sannsynligvis den enkleste offentlige støtteordningen å benytte for utviklingsarbeid i egen bedrift.

For små og mellomstore bedrifter vil 20 prosent av de totale kostnadene trekkes fra på skatten, eller mottas som tilskudd, dersom man ikke er i skatteposisjon. Østfoldbedriftene begynner nå virkelig å få øynene opp for denne muligheten, men fortsatt er det altfor få som benytter seg av denne enkle og rettighetsbaserte fradragsordningen.

Innovasjon Norge har fått ytterligere midler for å bidra til omstillingen av Norge.  Det gjelder både oppstartsbedrifter og eksisterende bedrifter med vekstambisjoner.  Innovasjon Norge kan bidra til risikoavlastning gjennom tilskudd eller lån til prosjekter som skaper til flere arbeidsplasser i vår region. 

Regionens eget forskningsfond, Oslofjordfondet, og såkornfondet Østfold Follo Nyskapingsfond, er andre eksempler på midler som kan søkes for å finansiere utviklingsprosjekter. Det er faktisk også gode muligheter for norske bedrifter å hente midler fra EUs rammeprogram for forskning- og innovasjon, Horisont 2020. Spesielt for innovative bedrifter med ny og spennende teknologi er potensialet stort.

Den 8. februar arrangerer vi «Den Store Pengedagen» i Hafslund Konferansesenter. Her samler vi private og offentlige finansieringsinstitusjoner som informerer om sine finansieringstilbud til gründere og bedrifter i Østfold. Også en lang rekke rådgivningstjenester er på plass.

Denne muligheten bør du ikke gå glipp av hvis du har utviklingsplaner og lurer på hvordan du kan få de finansiert.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.