Nedtellingen til byjubileet har startet og museet åpner snart sin utstilling som skal gi ny giv og besøksrekord til museet. Vil utstillingen, Bar 1567, bli den suksessen vi håper på, eller blir den en fiasko? Min oppfatning er at museer har hatt for lite fokus på opplevelse og er mer opptatt av å lære bort mest mulig – altså litt for mye katedral og litt for lite børs. Opplevelse er en avgjørende faktor for å skape interesse og læring.

Anno-serien i 2016 kom som en gave til Fredrikstad i rett tid. Fredrikstad Museum, som en av flere aktører, grep sjansen de fikk. Ni Anno-lørdager på Isegran resulterte allerede i mars måned i en besøksrekord; ryktet gikk om at museet ikke trengte å jobbe mer resten av året. NRK har mye av æren for suksessen og den interessen som ble skapt.

Viktige resultater ble oppnådd lokalt. Frivillige aktører stilte opp. Kommunen støttet prosjektene med sine ressurser og opplevelsesnæringen samarbeidet som aldri før. Ganske unikt traff arrangementene på Isegran alle aldersgrupper. Det er en utfordring å lage gode kulturtilbud som familier kan oppleve sammen, og særlig er det vanskelig å engasjere ungdommen til å like historie. 

Fredrikstad er en kulturby. Når fabrikkene har stilnet, så er det andre næringer som skal fylle det vakuumet som har oppstått. En av disse næringene er turisme. Østfold er en av besøksdestinasjonene i landet som vokser mest. Regionen tar mer og mer sin posisjon som reisemål med unikt besøkstilbud i grenseområdene til Sverige og nærhet til resten av Europa. På mange måter ligger Fredrikstad og Østfold midt i smørøyet.

Man skulle tro at museet som ligger i Gamlebyen ville ha enormt med besøk, men slik er det ikke.

En av hovedattraksjonene er den pittoreske og unike Gamlebyen. Man skulle tro at museet som ligger i Gamlebyen ville ha enormt med besøk, men slik er det ikke. Det overrasker meg hvor usynlig man kan være i det synlige. Men tilbyr man noe unikt med god kvalitet, så skaper dette synlighet. Se bare på hva Modelljernbanesenteret har fått til. Det bør være alle kulturinstitusjoners ambisjon å skape nok attraksjonskraft i seg selv.

Attraksjonskraft var også en av målsettingene når museet skulle planlegge ny utstilling. Vi ønsket å gjøre noe som overrasker, begeistrer og kanskje provoserer litt. Utstillingsgruppen ville først ikke fortelle hva de hadde funnet på, men dette var bare et tegn om at noe faktisk ble gjort riktig.

I utstillingen Bar 1567 bygges det en ellipseformet bar med barkrakker rundt. På veggene rundt vises seks historier ved hjelp av digitale effekter, gjenstander og en historieforteller – nå omdøpt til «historietender». De seks fortellingene er ulike i form og uttrykk. Sang og humor blir også brukt som virkemidler for å fortelle byens 450-års historie.

Fire uker før åpning er det stor aktivitet på Fredrikstad Museum. Ansatte løper rundt for å fullføre den nye besøksattraksjonen i Gamlebyen. Den vil overraske mange, og den vil helt sikkert også bli kritisert. Men jeg er helt sikker på at litt støy fra museumsvoktere er sunt. Jeg sover i hvert fall godt om natten. Rett før søvnen tar over nynner jeg på melodien og sangen om handelsmannen Peter Bull som er en av historiene i utstillingen Bar 1567 som åpner 23. juni.

Les også Terningkast 4

Make Fredrikstad glatt again