I Råde har vi nå et underholdningsshow kalt Sirkus Østfold. I nabobygda er det også litt av et sirkus. Jeg tenker selvsagt på spillet omkring Rygge flyplass.

For oss som er oppvokst med byggingen av flyplassen og bråkete jagerfly over våre hoder gjennom femti år, fant en god del av oss liten grunn til å protestere da tankene om en sivil flyplass kom opp. Tvert om - det måtte være riktig å utnytte alle milliardene som var nedlagt i flyplassen. Dessuten så mange mulighetene for å komme seg ut på tur på en enkel måte. Støyen fra de moderne ruteflyene kunne overhode ikke sammenlignes med jetjagerne, så dette burde man så absolutt satse på.

Historisk bør det dog minnes om at et par småpartier gjorde alt de kunne for å stoppe planene om den sivile flyplassen. Miljøhensyn var det viktigste. Spillet var i gang. At mange kjørte i sine biler til Gardermoen, skapte visstnok få miljøproblemer. Flyplassvedtaket ble gjort, og investorer kom på banen. Og med dem kom Ryanair, et selskap som ble omfavnet av tusenvis av reisende på grunn av dets priser.

Arbeidsplasser ble det også ut av investeringene. Etter hvert kom det frem ymse forhold omkring de ansattes rettigheter, noe som gjorde at LO gikk i strupen på selskapet. Ryanair skulle boikottes! Nå har de samme fagforeningspolitikerne ført en stor kamp for at flyplassen skal opprettholdes. Det nytter ikke uten Ryanair, vet vi. Dette er med andre ord politikk på høyt plan. Sirkuset er i gang!

Ryanair skulle boikottes! Nå har de samme fagforenings- politikerne ført en stor kamp for at flyplassen skal opprettholdes. Det nytter ikke uten Ryanair, vet vi. Dette er med andre ord politikk på høyt plan.

Som kjent har irlenderne sagt plent nei til den nye seteavgiften på vel så 80 kroner. Derfor takket de kjapt for seg på Rygge. Men ryktene sier at oppsigelsen på Rygge ble innlevert  før avgiften kom på banen. Ugler i mosen, vil noen kalle slikt spill. For hvem skjønner at det ikke er mulig å ta inn de nevnte kronene på Rygge, mens selskapet klarer det på Torp? Ryanair har sågar ønsket seg til Gardermoen!  Mer sirkus, spør du meg.

For oss som kanskje karakteriseres som stemmekveg er det meget vanskelig å forstå hvordan enkelte politikere kan fremme slike kjappe avgiftsforslag som får uante følger. Forrige gang var det en plastposeavgift som skulle innføres, men plastposene har visst blåst bort. Vi hører intet om den avgiften, og ingen etterlyser det latterlige påfunnet.

Husker jeg ikke feil, kom også den avgiften fra et miniparti. Det verste med seteavgiften synes jeg dog er at politikere forsøker å innbille oss at denne vil utgjøre en miljøgevinst. Dessuten vil den gjøre at vi skal fly mindre! Det minner meg litt om diktaturstater, der alt blir tredd ned over hodene på folk, for politikerne/lederne vet hva som er til folkets beste.

Politisk har det vært drakamper på sivile Rygge flere ganger. Hvem husker ikke søknaden om utvidelse av flytid med en halvtime i hver ende? Da var det en annen regjering som styrte, og det ble også den gang truet med at denne timen var alfa og omega for Rygge. Østfoldingene forlangte at Ap-representantene fra fylket skulle si ja. Hvis ikke, skulle man ved neste valg huske hva Ap hadde gjort.

Etter en del tautrekking fikk flyplassen det som de ville. Partipisken ble benyttet, hevdet mange.

Jeg bare minner om dette når vi nå er kommet i den håpløse situasjonen at flere hundre mennesker mister sitt arbeid. Jeg ser i avisinnlegg at her svikter H og Frp på tinget. Hva med KrF og Venstre? Partipisken er fortsatt til stede, helt klart. Og tradisjonen tro – det blir truet med at dette skal straffe seg ved neste valg. Ja, mon det? Om det ikke er hundre år til valget – da er som kjent alle ting glemt – så blir det spennende å se hva velgerne i Østfold gjør i 2017.

Politikk er tøffe saker, men det er heldigvis frivillig om man vil være med på den seilasen. For det er sannelig litt av et sirkus man er oppe i når det gjelder Rygge flyplass. Mange er de som er atskillig mer skuffet enn oss reisende, og det med god grunn. Det er bare å håpe at det årnær sæ med arbeid for alle berørte, selv om det kan ta noe tid.  

Og så får vi velge om vi vil kjøre bil til Torp eller Gardermoen – eventuelt ta Flybussen når det passer – samtidig som vi tenker på at de som styrer oss mener de har gjort noe riktig rent miljømessig. Ryggetrafikken vil i stor grad overføres til Gardermoen. Der bygges som kjent en tredje rullebane.

Jeg tror neppe det blir så mange som hopper av feriekarusellen på grunn av nevnte avgift. Generelt dårligere tider og uroen i Europa teller nok mer. Men dermed kan sirkusartistene – politikerne – kanskje smykke seg med en miljøgevinst i form av mindre flytrafikk?

Samtidig må vi håpe alle berørte og hardt rammede flyplassarbeidere kan komme seg videre etter mange tøffe stunder. De har sannelig opplevd litt av et sirkus de årene flyplassen rakk å  eksistere.

Les også Terningkast 5

Grande-finale uten avgift i Råde