Gå til sidens hovedinnhold

Når Ryanair-sjefen sier hopp, så hopper Østfold-politikerne

Artikkelen er over 5 år gammel

Så fort Ryanair-sjefen roper hopp – rykker en hærskare Østfold-politikere ut, hopper, og hyler opp om at vi for enhver pris må gjøre som han sier, skriver Henning Aall om flyseteavgiften.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Svar til Tor Prøitz.

Hvem er den egentlige virkelighetsfjerne Tor Prøitz?

Og når begynte du å «ta mannen og ikke ballen»?

Du har da, så vidt jeg vet, tidligere klart å forholde deg til sak og ikke angrepet dine motparter ved å karakterisere dem nedsettende. Så hvorfor nå ta i bruk definisjoner som «miljøfantaster» og «virkelighetsfjerne» om de som mener noe annet enn deg?

Vi må da ikke miste hodet fullstendig og la oss overkjøre av en kynisk og kaldt beregnende flyselskapssjef.

Er dette en krampetrekning fra en som fortsatt befinner seg i fornektelsesfasen og ennå ikke har begynt å bevege seg over i erkjennelsesfasen, når det gjelder alvoret i de enorme utfordringer vi står ovenfor med å klare det grønne skifte?

Vi som har jobbet med miljørelaterte problemstillinger i de siste 30- 40 årene kunne tidligere bære over med – og til og med forstå hvorfor vi ble møtt med slike negative karakteristikker.

Dette fordi det jo aldri var hyggelig at noen sto opp og sa fra om feil i vårt miljøskadelig levesett. Spesielt ikke når endringer ble kravet.

Men i dag har mange beveget seg over i erkjennelsesfasen og ser skriften på veggen som tydelig sier at vi må gjøre noen store endringer. Og de vil koste en del – ja, de vil dessverre trolig også kunne bli smertefulle.

Vi vet i alle fall at dess lenger vi fornekter nødvendige endringer, dess tøffere vil omleggingen bli.

For meg blir det nesten patetisk: Så fort Ryanair-sjefen roper hopp – rykker en hærskare Østfold-politikere ut, hopper, og hyler opp om at vi for enhver pris må gjøre som han sier.

Et hovedpoeng i KrFs, Venstres og Miljøpartiet De Grønnes innlegg som fikk deg til å kalle oss «virkelighetsfjerne miljøfantaster» var nettopp – som for øvrig ditt partis statsminister også gjorde på Østfoldkonferansen – det å stå opp mot Ryanairs kyniske spill med de ansatte på Rygge sine arbeidsplasser.

Ja, det er lett å miste hode litt som østfolding, når plutselig mange arbeidsplasser trues. Vi synes vi har hatt mer enn nok av den slags her hos oss.

Men vi må da ikke miste hodet fullstendig og la oss overkjøre av en kynisk og kaldt beregnende flyselskapssjef.

Som nå kjent for de fleste, har Ryanair søkt om, og fått innvilget nye seteavgiftsbelagte ruter både til Gardermoen og København. Han kan derfor godt bruke Rygge som brekkstang i sin generelle protest mot at hans bransjes passasjerer får noen kroner dyrere reiser.

Det er det beklagelige faktum at Ryanair har oppnådd et eneherskende monopol på Rygge som er vårt egentlige problem og utfordring, ikke hvorvidt vi som flypassasjerer må betale noen kroner ekstra.

Personlig tror jeg Ryanair blir på Rygge som på alle andre flyplasser som alle sammen får den nye avgiften – hvis den nå da blir innført.

Men om Ryanair blir eller ikke, er Rygges store og mer langsiktige utfordring å få til en trafikkmodell som kan virke bærekraftig inn i det overordnede mål med å redusere den totale transportenergimengden.

Alle Østfold-politikere, eiere og flyplassledelsen må gå inn i erkjennelsen av hvor vi står i forhold til klimautfordringene, og forsøke å bygge opp en fremtid for Rygge som blir mest mulig bærekraftig og virkelighetsnær.

Kommentarer til denne saken