Staten taper milliarder på moms-grådighet

– Et eksempel på vanviddet er når en person med ordinær nettolønn på rundt 200 kroner pr. time må jobbe i fire og en halv time for å betale en fagarbeider for en times jobb, skriver Tolfsen.

– Et eksempel på vanviddet er når en person med ordinær nettolønn på rundt 200 kroner pr. time må jobbe i fire og en halv time for å betale en fagarbeider for en times jobb, skriver Tolfsen.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Ulf Tolfsen: – Fjern momsen og sysselsettingen og statens inntekter vil øke. Omlegging til lavere og «rettferdige» timepriser vil føre til et sunnere, bedre og mer produktivt arbeidsliv.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Typisk nok angriper myndighetene «svart arbeid» med en rekke tiltak uten å vurdere fakta og alternativer. Kan man ikke fatte at en urettferdig og grådig skattepolitikk har noe med saken å gjøre? Staten trenger selvfølgelig enorme inntekter for å opprettholde velferden, men stadig mer penger går også til rent byråkrati i vår overdimensjonerte offentlige sektor.

Når oljeinntektene nå krymper, må vi stramme inn, men til tross for endeløse diskusjoner om å effektivisere, øker byråkratiet. Nesten hver tredje sysselsatte jobber nå for det offentlige og flere hundretusen arbeidsuføre og flyktninger belaster økonomien uten å bidra nevneverdig til fellesskapet. Pengene renner ut! I en situasjon som denne hvor man snakker om at de «få» som jobber bør jobbe 43 t pr. uke, er det selvdestruktivt å bruke «velferdspenger» til å sysselsette flere i lite verdiskapende jobber.

Jaget etter skatteinntekter har nå gått så langt at det virker negativt! I følge ekspertene kan vi ikke skatte oss til mer velferd. Snart «sluker» man også alle inntektene fra «melkekua» bilen og lar sinte bilister sponse elbiler og betale for veier de allerede har betalt. Høyt generelt kostnadsnivå, enorme sosiale utgifter, avgifter, skatter, krav til minstelønn og øket byråkrati er ekstremt kostnadsdrivende. Dette har resultert i skyhøye timepriser. Selv det minste prosjekt blir «rådyrt»! Inkluderes mva (moms) koster fagarbeidere ofte rundt 800 kroner pr. time.

I Sverige halverte man «momsen» og ga skattefordeler ved bruk av fagfolk. Næringslivet blomstrer og statens inntekter øker.

Et eksempel på vanviddet er når en person med ordinær nettolønn på rundt 200 kroner pr. time må jobbe i fire og en halv time for å betale en fagarbeider for en times jobb. Med skatt fra kunden, fagarbeideren og skatt og avgifter fra ansvarlig firma, får staten inn opp mot 900 kroner for en times «hvitt» arbeid. I tillegg kommer inntektene fra bompenger, transport og mva. Det kan da ikke være rettferdig at kunden må jobbe over fire ganger lengre enn fagarbeideren.

Misforholdet har gått så langt at det bidrar direkte til øket bruk av «svart arbeid»! «Hvitt arbeid» er for dyrt. Ved å fjerne mva vil timeprisen lettere kunne aksepteres og både private og det offentlige kan få råd til «umulige» prosjekter.

I forhold til dagens mva-baserte system vil inntektene stige ved kun 20 prosent flere oppdrag. Man har bommet grovt ved å tro at lønnsomheten ville bedres ved å heve timeprisen i form av «moms». Dette har tvert i mot redusert antall oppdrag og statens inntekter betydelig. Ved å senke prisene vil antall oppdrag og statens inntektene øke voldsomt parallelt med betydelig vekst i sysselsettingen.

I Sverige halverte man «momsen» og ga skattefordeler ved bruk av fagfolk. Næringslivet blomstrer og statens inntekter øker. Dette blir imidlertid småpenger i forhold til å jobbe smartere og minimere unødige «papirjobber». Offentlig sektor med «astronomiske» 800.000 ansatte burde kunne reduseres betydelig og frigjøre multimilliard-beløp! Selv med en 15 prosent reduksjon vil antall ansatte prosentvis ligge over snittet i EU og det vi hadde på 70-tallet – uten datamaskiner. Vi har vel ikke blitt dummere, eller?

Jo da vi har det bra, men på grunn av kostnadsnivået for «hvitt» arbeid har vi blitt verdensmestere i å være våre egne vaktmestere. Vi blir «tvunget» til å gjøre alt selv. Vi pusser opp, vi jobber med bolig, i hagen, på hytta og med båten. Hvis kostnadene hadde vært vesentlig lavere, ville vi benyttet fagfolk mye, mye, mye mer.

Titusenvis av arbeidsplasser kunne vært skapt og millioner av arbeidstimer ville lett fått inntektene fra relativt få timer «hvitt» arbeid til å blekne! Bruk av fagfolk er jo vanlig i en rekke land hvor timeprisene ikke er «hinsides». Omlegging til lavere og «rettferdige» timepriser vil føre til et sunnere, bedre og mer produktivt arbeidsliv og samfunn.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.