For få uker siden tok jeg turen til sydligere strøk for en ukes ferie med familien og fikk et aldri så lite påfyll av D-vitaminer. Fra rommet vårt på hotellet til restauranten var det ca. 200 meter å gå. På vei ned en kveld rakk minstejenta på 15 år å sende 12 lynkorte videosnutter på Snapchat.

Vi bruker alle mobilen nesten døgnet rundt - enten det er privat, jobb, være på sosiale medier, mail eller betale regninger. De unge kanskje mest i sosiale medier. Listen over hva vi bruker den til er endeløs. Det som er sikkert og slettes ikke noe nytt, er at den for mange av oss er det siste vi sier «god natt til» og det første som lyser mot oss om morgen.

Vi kan like det eller ikke, men det er en annen historie. Mitt poeng denne gang er at vi forventer den skal virke alle steder og alltid - enten det er under X-Games i Oslo, påsketuren på fjellet eller den første båtturen. Vi tar det som en selvfølge. Heldigvis for oss i Norge er mobildekningen så god at du nesten alltid har den dekningen du forventer, men bare nesten…

Under siste kuldeperiode her i Østfold gikk jeg en tur ved Saltholmen i hjemkommunen min Råde. Gradestokken viste -12 grader. Allerede ved -10 grader eller kaldere er det enkelte mobiler som dør, min inkludert. Andre ganger kan batteriet være tomt eller uvær kan ha satt nettet ut av funksjon.

Innerst inne vet de fleste av oss at mobilen ikke gir oss tilgang til et nødnett.

Innerst inne vet de fleste av oss at mobilen ikke gir oss tilgang til et nødnett. Det er nok uansett slik, og heldigvis, at det er et flertall som blir reddet av mobilen enn de som ikke har mobildekning, men det bør ikke gjøre at folk tar sjansen på å bruke mobilen som sin eneste sikkerhet. Husk at mobilen er nyttig, men ikke belag egen sikkerhet på den alene - verken til sjøs eller fjells.

Skal du ut på påsketur, så ta gjerne mobilen med. Ekstra batteri er ikke lett å ta med lenger, men ta gjerne med en batteriforsterker eller ladeenhet. Ikke belag din sikkerhet på at mobilen skal virke. Den kan være mange årsaker til at den ikke gjør det. Ta med kart, kompass, sjøkart og helst maritim VHF hvis du er til sjøs. Mobilen som eneste sikkerhet er ikke en god idè.

Husk derfor de mobile tur- og fjellvettregler

1. Vær forberedt på å klare deg uten mobil på tur eller på fjellet. Ikke la mobilen være ditt sikkerhetsutstyr!

2. Ikke stol på at du har dekning overalt.

3. Ikke avtal å ringe til faste tider. Du kan befinne deg i et område uten dekning.

4. Vær forsiktig hvis du må opp i høyden for å søke dekning. Det kan være fare for ras.

5. Spar på batteriet – du kan få bruk for det.

6. Husk lader og eventuell batteriforsterker/ekstra ladeenhet.

7. Oppbevar mobiltelefon og ekstra ladeenhet nær kroppen. Kulden reduserer nemlig batterienes levetid og kapasitet.

8. Hvis nettet til din mobiloperatør ikke fungerer, kan du ringe nødnummer 112 via nettet til en annen operatør (forutsatt at det fungerer):

• Slå av mobilen.

• Ta ut SIM-kortet, eller skru på mobilen uten å taste pinkode.

• Slå på mobilen.

• Ring 112.