Eidsberg-ordføreren: Vibeke Skofteruds væremåte hylles av alle i dag

– Ditt minne vil leve i vårt lokalsamfunn for alltid, Vibeke, skriver ordfører Erik Unaas i minneordet til Vibeke Skofterud. Arkivfoto: Øystein Sørensen.

– Ditt minne vil leve i vårt lokalsamfunn for alltid, Vibeke, skriver ordfører Erik Unaas i minneordet til Vibeke Skofterud. Arkivfoto: Øystein Sørensen.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Det er med sjokk og vantro Eidsberg-samfunnet mottok meldingen om at Vibeke Skofterud brått og tragisk er gått bort etter en tragisk ulykke, skriver ordfører Erik Unaas etter Skofteruds bortgang.

DEL

Minneord 

Først og fremst går tankene til hennes familie, og nærmeste venner. Ta godt vare på hverandre nå. Vi vet aldri hva som venter neste dag. Hvor brått noe kan ta slutt, gjennom små, tilfeldige og uhell med små marginer.

Jeg fulgte Vibeke mange år først som sportsjournalist, var heldig og fikk være tilstede under hennes tre OL og to VM. Og de siste syv årene som ordfører i Eidsberg.

Jeg opplevde en jordnær og målbevisst jente som hver eneste dag gledet seg over livet, var herlig tilstede, ærlig og åpen på oppturer og nedturer og et forbilde for mange. Hennes væremåte hylles av alle i dag.

Vibeke var i nærmere 20 år kommunens desidert fremste ambassadør og varemerke. Det var bare å koble Slitu, Eidsberg og Vibeke Skofterud, og samtalen var gang.

Selvsagt er hun kjent som en av Norges mestvinnende kvinnelige skiløpere. Hun var ingen stor ungdomsstjerne, men gikk etter hvert fort fra lovende ungdomsår via skigymnas på Hovden, til VM-gull på rulleski i 2000. Hun fikk to VM-gull i stafett. Et i Obersdorf i 2005 og et Oslo i 2011. Og det desiderte største høydepunktet med OL-gull 2010 i Vancouver. Begge med Kristin Størmer Steira, Therese Johaug og Marit Bjørgen som lagkamerater. Hun tok også et VM-gull i rulleski i 2000 med Guri Knotten og Marit Bjørgen og NM-triumf individuelt.

Samtidig var hun sine røtter og posisjonen som rollemodell bevisst.

I 2012 ble Vibeke den første norske kvinne som vant 90 kilometer lange Vasaloppet, med en suveren rekordtid på fire timer og åtte minutter. Ingen har slått rekorden.

Men hun viste store talenter også gjennom mange andre engasjement. Senest i vinter som ekspertkommentator for Eurosport under OL i Pyeongchang. Mange husker henne utvilsomt fra finalen i «Mesternes Mester» på NRK med Dag Erik Pedersen 2016, der Vibeke Skofterud imponerte enormt og var nær å bli første kvinnelige vinner. Hun slo ut Bjørn Maaseide i semifinalen, men tapte for Thor Hushovd i avgjørende runde. Hun deltok også i TV3-serien «Råskap».

Vibeke utviklet seg som en glitrende og reflektert foredragsholder, kjent over hele landet. Samtidig var hun sine røtter og posisjonen som rollemodell bevisst.

I hele karrieren representerte hun moderklubben Slitu IF, også etter at hun bosatte seg i Mjøndalen, hun var æresborger av Slitu og alltid lett å be til arrangement i hjemkommunen. Premier og utstyr skjenket hun gjerne til ungdom hjemme.

I 2010 mottok hun Eidsberg kommune/Eidsberg Sparebanks kulturpris.

Johan Kaggestad hedret Vibeke under innledningen til dagens Tour de France-sending på TV2: - Det er bare så trist. Vibeke var et spesielt menneske og en følelsesmessig jente, vi har bare gode minner med videre, sa trener- og kommentatorlegenden på direkten fra Paris.

Jeg tror alle er enige med han.

Søndag ble det flagget på halv stang og er det bunnløs sorg og gråt på Slitu, i Eidsberg Mysen og i et samlet idretts-Norge. Ditt minne vil leve i vårt lokalsamfunn for alltid, Vibeke.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken