Minneord: Ingrid Willoch – politiker med markant profil og bred appell

Varaordfører Ingrid Willoch på bystyrets talerstol i mars 2009. – Hun var  en tydelig og gjenkjennbar representant for Høyres politiske grunnfjell, skriver Velgaard.

Varaordfører Ingrid Willoch på bystyrets talerstol i mars 2009. – Hun var en tydelig og gjenkjennbar representant for Høyres politiske grunnfjell, skriver Velgaard. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Høyre gruppeleder Truls Velgaard skriver minneord om Ingrid Willoch. Som varaordfører i perioden 2007 til 2011 hadde hun den høyeste politiske posisjonen Høyre har hatt i Fredrikstad i moderne tid.

DEL

MINNEORD  

Høyre har mistet en markant og viktig politisk profil etter at Ingrid Willoch døde 23. november, 74 år gammel. Hun har slitt med dårlig helse de siste årene; likevel kom dødsfallet brått og uventet.

Ingrid Willoch har vært en av Fredrikstad Høyres mest fremtredende politikere gjennom de siste ti-årene. Hun startet sin politiske karrière i Horten i Vestfold. Både som stortingsrepresentant, fylkestingspolitiker og lokalpolitiker har hun hatt omfattende og markante tillitsverv for Høyre. I sum er dette et politisk livsverk som ruver ikke bare i Vestfold og Østfold, men også nasjonalt.

33 år gammel ble hun i 1977 innvalgt som vararepresentant på Stortinget som representant for Vestfold. I tre perioder, fra 1981 til 1993, satt hun som fast stortingsrepresentant. I denne perioden hadde hun en rekke fremtredende verv, blant annet som leder av Forbruker- og administrasjonskomiteen og som medlem av Stortingets presidentskap.

Litt senere flyttet hun fra Horten til Fredrikstad, og engasjerte seg da straks i politisk arbeide på denne siden av fjorden.

Ved valget i 1995 kom hun inn som Høyres representant i fylkestinget Østfold. I tre perioder representerte hun sitt parti både i fylkestinget og i fylkesutvalget. I 2007 gikk hun ut av fylkespolitikken etter å ha blitt nominert som Høyres ordførerkandidat i Fredrikstad, men også ved de to siste valgperiodene hadde hun fortsatt posisjon som vararepresentant til fylkestinget.

I 1995 ble hun innvalgt ikke bare på fylkestinget, men også i bystyret i Fredrikstad. Der satt hun som en av partiets mest fremtredende representanter i tyve år, frem til 2015. Spesielt viktig var perioden fra 2007 til 2011. Under det borgerlige styret satt hun som varaordfører; den høyeste politiske posisjonen Høyre har hatt i Fredrikstad i moderne tid. Ved det siste valget – i 2015 – ble hun innvalgt som vararepresentant i bystyret. Hun fikk da også den viktige og ytterst synlige posisjonen som leder av kontrollutvalget.

For Fredrikstad Høyre har Ingrid Willoch vært en uvurderlig ressurs. Med sin omfattende erfaring både fra rikspolitikk og lokalpolitikk hadde hun både en betydelig politisk tyngde og også en retorisk kraft som var av uvurderlig betydning for å markere partiet.

Med sin omfattende erfaring både fra rikspolitikk og lokalpolitikk hadde hun både en betydelig politisk tyngde og også en retorisk kraft som var av uvurderlig betydning for å markere partiet.

Til tross for at hun de siste årene slet med dårlig helse, så beholdt hun sitt sterke politiske engasjement. Som leder av kontrollutvalget møtte hun jevnlig i bystyret, hvor hun holdt kraftfulle innlegg. Ingrid Willoch tok ordet med en spesiell autoritet, og hun snakket på en måte som vekket gjenklang.

Ikke minst i et lokalt politisk miljø som ikke alltid er krystallklart ideologisk orientert, så var Ingrid Willoch en tydelig og gjenkjennbar representant for Høyres politiske grunnfjell. Hun var blant kjernetroppene som bar frem høyrebølgen på 1970- og 80-tallet, og klarte siden å vedlikeholde en markant profil som samtidig hadde bred appell.

Ingrid Willoch var gift med Georg Apenes, som døde høsten 2016. Etter ektemannens dødsfall flyttet hun til Oslo, for å komme nærmere sine barn. Som følge av det måtte hun trekke seg fra alle sine verv som folkevalgt i Fredrikstad i mai i år. Hun vil bli minnet i takknemlighet av en stor venneskare i Fredrikstad; ikke bare i Høyre, men i hele det politiske miljøet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken