Når vi snakker om miljø: Vår velstand bygger visstnok på et blomstrende næringsliv. Noen strør om seg med et grønt ordskifte. Produkter florerer fra alle verdens hjørner. Mer eller mindre nyttige. Og mer eller mindre miljøvennlige.

Nå er det ekspanderende polystyren som løftes frem som en stor nyvinning. Jackon har eventyrlig utvikling med å forsyne markedet med luftfylte plastkuler, limt sammen til praktiske emballasjeprodukter i maritime næringer. Neste stopp er ny fabrikk i Hirtshals.

De lever nær sagt evig. Enkelte steder i naturen vasser vi i dem!

Disse produktene har ingenting i det marine miljøet å gjøre! Fiskekasser av ulike typer representerer en gedigen miljøutfordring, på kai, i bil, i båt. Fordi de har en tendens til å gå i oppløsning. Vanlig isopor består av 50.000 kuler pr. kubikkdesimeter. De lever nær sagt evig. Enkelte steder i naturen vasser vi i dem! Ekspandert polystyren egner seg kanskje til ett formål: Innstøpt i betong. Hvor er miljømyndighetene? Og hvor er miljøregnskapet for disse produktene i et livsløp?

Mens vi forbereder nok en sesong med innsamling av mange tonn marint søppel kunne vi ha hygget oss med for eksempel – blåskjell. Men det tør vi ikke. Det er mikroplast i den maten!