Ti grunner til å bli andelsbonde

Andelsbonde Åsne Kostveit er fornøyd med sjøldyrket økologisk hvitløk i Nes andelslandbruk på Rolvsøy.

Andelsbonde Åsne Kostveit er fornøyd med sjøldyrket økologisk hvitløk i Nes andelslandbruk på Rolvsøy. Foto:

Av

Å være med i et andelslandbruk er både sosialt, matnyttig og lærerikt. Men hva går det egentlig ut på?

DEL


LeserbrevÅ være andelsbonde gir deg tilgang til ferske grønnsaker og andre landbruksprodukter direkte fra lokalområdet ditt. Det gir også en unik mulighet til å ta del i et sosialt fellesskap i nærmiljøet. Som andelsbonde kjøper man en andel av en bestemt produksjon, for ett år av gangen. Per i dag består produksjonen ved norske andelslandbruk som oftest av et mangfold av grønnsaker, urter og bær.

Å være en del av et andelslandbruk gir en rekke fordeler for deg og dine, og også for miljø, klima og lokalsamfunnet ditt. Man trenger ikke å kunne noe om matproduksjon fra før av for å bli med. Alle er velkomne som andelsbonde, så lenge man overholder reglene for andelslandbruket.

Ti grunner til å bli andelsbonde:

1. Ferskere varer: Produktene du får kommer rett fra gården og er fulle av næringsstoffer. Grønnsaker og bær er for eksempel aller best rett etter at de har blitt høstet.

2. Kortreist sesongmat: Å spise lokalprodusert og i sesong er bra for miljøet.

3. Større sortiment: Grønnsaksmangfoldet på en andelsgård er ofte større enn utvalget i butikken. Ofte finner du også sorter du ikke finner i vanlige dagligvarebutikker.

4. Lærerikt: Flere og flere ønsker å lære mer om hvordan maten produseres. Mange tar med barna til andelslandbruket fordi de ønsker å lære dem om matproduksjon.

5. Sunnere kosthold: Mange andelsbønder sier at de spiser mer grønnsaker etter å ha blitt med i et andelslandbruk.

6. Sosialt: Som andelsbonde blir du del av et fellesskap. Ofte organiserer andelslandbrukene felles dugnader, vårsamlinger, høsttakkefest og andre sosiale sammenkomster. Andelsbøndene deler ofte mange like verdier og interesser.

7. Matjord vernes: Flere andelslandbruk ligger i bynære områder hvor matjorda er presset av andre interesser. Andelslandbruk gir forbrukere forståelse og engasjement for viktigheten av å dyrke og verne den verdifulle matjorda. Ved å bli med i et andelslandbruk, støtter du din lokale bonde.

8. Positivt for miljø og klima: De aller fleste norske andelslandbruk er enten sertifisert økologisk eller biodynamisk, eller opplyser at de driver etter økologiske prinsipper. Det betyr at de ikke bruker verken kjemiske sprøytemidler eller kunstgjødsel i sin produksjon. Dette er bra for mikrolivet i jorda. Mangfoldet på åkeren er bra for insektene, og matsvinn blir ofte mindre på andelsgårder sammenliknet med annen produksjon. Veien fra jord til bord er ofte relativt kort, og transporten av grønnsakene har dermed som regel mindre klimaavtrykk enn for eksempel importerte grønnsaker.

9. Fysisk aktivitet i frisk luft: De fleste norske andelslandbruk er basert på at hver enkelt andelshaver bidrar med noen timer dugnad per år. Dette kan være å så frø og prikle på våren, plukke stein fra jordet for å gjøre klart til utplanting, luke, vanne og andre praktiske oppgaver.

10. Glede: Å være med i et andelslandbruk oppleves av mange som meningsfylt, spesielt i en tid med dystre miljøbudskap. Det å være i i kontakt med jord gjør oss til og med lykkeligere!

Bakgrunn:

Infomøte om Nes andelsandbruk onsdag 6. mars på Phønixbrygga bak biblioteket mot elva.

Marte Guttulsrød og Karianne Hjørnevik Nes

Hhv. rådgiver i Økologisk Norge, og andelsbonde på Nes

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags