Eksotisk reisemål, Anne-Lene Frølandshagen?

Via Dolorosa, Gamlebyen Jerusalem

Via Dolorosa, Gamlebyen Jerusalem Foto:

Av
DEL

LeserbrevLørdag 1.juni hadde Anne-Lene Frølandshagen en epistel om sin feriereise i Israel.

Jeg har på ingen måte tenkt å ødelegge denne opplevelsen for henne, men finner hele artikkel meget overflatisk, når det gjelder situasjonen i det landet hun besøkte. Derfor føler jeg det riktig, i det minste å komme med noen få kommentarer eller  saksopplysninger.

Uten å kjenne gruppens reiserute, annet enn at hun skriver at de red gjennom Galilea og kom trolig derfra ned til Dødehavet. Dersom dette er riktig red de gjennom okkupert territorium og badet nord i Dødehavet. Ett området som er innsperret av okkupantene på okkupert jord.

Hun har etter hva jeg har forstått fått «god « informasjon av sin Guide, som bl.a hevdet at det er blitt mye roligere på vestbredden etter at Israel har satt opp murer og gjerder. Disse følger ikke i hovedsak grensene, men gjerder inne fruktbare områder for «nybyggerne». Spør du en palestiner vil han/hun svare det motsatte, da situasjonen er slik at mange av de lever under daglig frykt for og trusler om overgrep, mot eiendom og mennesker. Bare de siste dagene er det rapporter om flere overgrep mot palestinerne i disse områdene av «settlere» og Israelsk militær.

Så litt om «eksotiske» Jerusalem. Øst-Jerusalem /Gamle Byen er okkupert av Israelerne og overalt i den okkuperte gamlebyen ser man bevæpnet Israelsk Politi/militær. Situasjonen er også slik at palestinerne ikke har rett til å vise sitt eget flagg, da blir de arrestert. Jeg er siker på at hun ikke så noen palestinske flagg i Gamlebyen, men dusinvis av Israelsk. Synes hun ikke det var merkelig?

Videre at denne guiden aldri før hadde sett søppel i nettene over handelsbodene/gaten og at han hadde den frekkhetens nådegave å stille spørsmål om dette var palestinsk propaganda, viser kun den blindhet og ensidighet han sto for.

Forresten fra Gamlebyen og Via Dolorosa kan jeg jo bare nevne at på hjørnet her, sto det nå som for 2000 år siden bevæpnede vakter for en okkupasjonsmakt. Se bildet.

Det jeg savner i hennes reisebeskrivelse er at hun også hadde forsøkt å ta kontakt med noen andre, enn de som er totalt avhengig av eller betalt av staten Israel, men det var vel kanskje for mye forlangt.

Når det gjelder den siste utviklingen i Palestina/Israel vil jeg nevne noen tall fra FN(OCHA) sin siste rapport 21.mai-3.juni.

Her kan det bare nevnes at i perioden ble 2 palestinere skutt i nærheten av Jerusalem, den ene 16 år. 23 Palestinere ble skadet 2.juni i/utenfor Al-Aqsa moskeen da «nybyggere» med støtte av israelsk/politi/hær gikk til angrep på muslimer samlet til bønn.

Jeg synes det kan være på sin plass her å nevne FN (OCHA) sine tall over drepte/skadde dette året.

Drepte; Palestinere 73 , Israelere 7

Skadde; Palestinere 8326, Israelere 236

Synes også at det kan nevnes at 224 palestinske bygninger/hjem er blitt ødelagt, og 330 palestinere blitt deportert.

Jeg håper virkelig at flere mennesker tar sin ferie til Palestina/Israel, men at de har evne til å sette seg inn i landet/ene sin historie og også som en selvfølge også tar kontakt med palestinere. 


Knut Jarl Rødje

Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags