Ap er på linje med Frp som støtter alt Israel foretar seg

Jonas Gahr Støre talte på Stortorvet 1. mai i år. Ifølge Ketil Johannessen var det med svulmende ord da han talte palestinernes sak og fremsatte fire krav som israelerne bryter, og som partikollega Anniken Huitfeldt nå har glemt.

Jonas Gahr Støre talte på Stortorvet 1. mai i år. Ifølge Ketil Johannessen var det med svulmende ord da han talte palestinernes sak og fremsatte fire krav som israelerne bryter, og som partikollega Anniken Huitfeldt nå har glemt. Foto:

Av

– Når det kommer til realpolitikk legger Ap sag flate, og er på linje med Frp, som gir en uforbeholden støtte til alt Israel foretar seg. Slik er dessverre Arbeiderpartiets Midtøsten-politikk.

DEL

Leserbrev 

Beskjeden fra Trump om at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad var tema i Dagsnytt Atten 6. desember. I studio satt Anniken Huitfeldt fra Ap, og Christian Tybring Gedde, Frp, for å debattere temaet på dette svært kontroversielle utspillet; det internasjonale samfunnet, med FN i spissen, har siden 1948 vært entydig tydelig på at ingen av partene kan gjøre krav på hele Jerusalem alene, men at byen skal deles mellom de forskjellig parter og trosretninger. 

Noen debatt ble det aldri. Det var rett og slett pinlig å være vitne til den rørende enigheten mellom Ap og Frp. Begge var enige i om at dette var uklokt nå, men ut fra en vurdering om at dette ikke var til Israels beste. Gedde gjentok flere ganger at Israel er i sin fulle rett til å velge Jerusalem som sin (udelelige) hovedstad, uten en eneste gang å bli motsagt av Huitfeldt. Hun tok, i likhet med Gedde, utgangspunkt i hva som på sikt var i Israels interesser, og hvilke negative geo-politiske og regionale virkninger dette kunne få.

Ikke ett ord om at dette kommer samtidig med at Israel okkuperer og kolonialiserer Øst-Jerusalem og resten av Vestbredden, eller at et eventuelt opprør fra palestinerne må forventes og forstås. Ikke ett ord om at det nå er på tide å kreve slutt på okkupasjon og apartheid. Ingen signaler om å ta et oppgjør med Israels fullstendige ignoranse overfor folkerett og FN, og USA-støtte til denne politikken.

Ingen signaler om å ta et oppgjør med Israels fullstendige ignoranse overfor folkerett og FN, og USA-støtte til denne politikken.

Huitfeldts opptreden sto således i grell kontrast til de svulmende ordene til Ap-leder Jonas Gahr Støre, da han talte palestinernes sak fra talerstolen i Fredrikstad 1. mai i år. Der fremsatte han fire klare krav:

Palestinerne måtte få sin egen stat, okkupasjonen måtte opphøre, flyktningspørsmålet måtte løses, og bosettingene måtte bygges ned. I Jerusalem bryter Israel alle krav:

Israel okkuperer Øst-Jerusalem, de kolonialiserer, fordriver palestinere og bygger nye bosettinger, de gjør palestinere som er borte fra Jerusalem en viss tid statsløse, og de nekter flyktninger retur til sine eiendommer.

Det er enkelt å kreve rettferdighet for palestinerne i fine taler. Når det kommer til realpolitikk legger de sag flate, og er på linje med Frp, som gir en uforbeholden støtte til alt Israel foretar seg. Slik er dessverre Arbeiderpartiets Midtøsten-politikk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags