#Metoo – du er ikke alene, og får ikke sykepenger

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Tone Karina Ingesen, Østfold LO, mener sykdom som følger av seksuell trakassering må bli en diagnose som gir grunn til sykmelding.

DEL

Leserbrev
En vanlig mandag og jeg går på bakrommet for å koke kaffe.
Hører det tusler i gangen og vet at det et er mister eller monster X.

Han står bak meg. Jeg hører og kjenner pusten hans. Armene kommer sakte fram tar rundt meg. «Savnet deg i helga» og så kjenner jeg de ekle bløte leppene som berører halsen min og et lett bitt.
Kjenner kvalmen som stiger i kroppen, pulsen som øker og blodet som fryser til is…
Taket rundt meg slipper, hendene stryker meg over ryggen.
 – Alt er over på kort tid. - Ingenting har skjedd.
Redselen for å møte vedkommende på bakrommet følger min hverdag og jeg føler meg aldri trygg.

Jeg hater dette her, hater utryggheten. Hater meg selv for det han gjør mot meg,  føler meg maktesløs,  hvilke signaler har jeg sent som kan få vedkommende til å gjøre dette, ser ingen løsning på dette.  Hvem skal jeg prate med?
#følerskam #dårligselvbilde

#Metoo er et slagord som var ment å brukes fra overlevende til overlevende for at de trakasserte skal vite at de ikke er alene. Vi har historiene, vi har ofrene og vi har de som har trakassert.

Veien må gå videre og vi må begynne å forebygge og ikke drive brannslukking. Dette må gjøres gjennom god systematisk HMS på arbeidsplassene og settes opp som en fast agenda på HMS møter.

Hvert enkelt menneske må endre sine egne holdninger og sin egen kultur.

Vi kan ikke lenger gå rundt å være likegyldige til denne problematikken og «late» som vi ikke ser eller hører om dette. Dette er viktig for det enkelte menneske og dets rett til å være trygg på jobb eller i andre engasjement.
Ser vi at noen blir trakassert, må vi gripe inn og gi beskjed om at dette ikke er greit. Dette handler om å bry seg om og vise medmenneskelighet!

Det har framkommet historier som har foregått over lang tid og som til slutt dessverre har endt i sykemelding. Er vedkommende ærlig og sier at sykdomsbildet gjelder seksuell trakassering på arbeidsplassen, avsluttes sykepengene. Vedkommende må da tilbake til sin arbeidsplass og løse denne floken med sin leder, tillitsvalgt og verneombud.

Hva om det er en av dem som trakasserer og som er grunnen til sykmeldingen?

Grunnen til dette er at det pr i dag ikke utbetales sykepenger til sykdom som er relatert til arbeidskonflikt og psykososiale forhold på arbeidsplassen. De skjuler seg bak andre diagnoser som muskel og skjellet sykdommers, psykisk syke osv.

Derfor finnes ingen statistikk for sykmeldinger som er knyttet opp mot seksuell trakassering i arbeidslivet.

Vi må jobbe for at sykdom som følger av seksuell trakassering må bli en diagnose som er godkjent sykmeldingsform. Dette for at vedkommende skal få riktig diagnose og ikke skjule seg bak en annen som ikke er relatert til vedkommende sykdomsbilde.

I tillegg vil vi på sikt få en mer riktig statistikk i forhold til trakassering. Dette er viktig for framtidige arbeidsvilkår.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags