Israel bruker Eurovision for å hvitvaske sin okkupasjon

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Fagforbundet stiller seg solidarisk med palestinske kunstnere og kulturarbeidere som har oppfordret til boikott og svart skjerm, skriver Pål Andreas Hauge Christiansen.

DEL

Leserbrev

En gang sto «Eurovision Song Contest», bedre kjent som Melodi Grand Prix, for musikk og moro. I år har det blitt annerledes. Israel er vertskap for konkurransen som finner sted i Tel Aviv mens palestinere verden over markerer at det er hele 71 år siden «Al Nakba» – katastrofen – som fordrev 750 000 palestinere fra hjemmene sine og førte til opprettelsen av staten Israel.

I dag utgjør Palestina-flyktningene og deres etterkommere over fem millioner mennesker. Felles for de aller fleste er at de ønsker fred og å vende tilbake til hjemmene sine. «The Great Return March» – et demonstrasjonstog langs separasjonslinjen mellom Israel og Gaza - startet 30. mars i fjor.

Protestmarsjene handler om palestinernes rett til frihet og et hjem å vende tilbake til. Siden den gang har nesten 300 palestinere blitt drept og over 30 000 er såret av israelske snikskyttere - menn, kvinner og barn. Den første helga i mai i år ble 25 mennesker drept.

Protestene er et initiativ fra palestinerne for å få verdens oppmerksomhet. Blokaden av Gaza har vart i 12 år, og FN beskriver forholdene i Gaza nå som «ulevelig». Fagforbundet mener at den norske regjeringen må legge press på Israel for å oppheve blokaden av Gaza, og vi krever at flyktningenes rett til retur respekteres. Norge må stille Israel til ansvar for brudd på Folkeretten og menneskerettighetene.

Som Mikael Wiehe sa nå nylig – Jeg syntes ikke vi skulle spille tennis med Chile i 1975, og jeg synes ikke vi skal synge sanger med Israel i 2019.

Palestinerne trenger vår støtte. Verden må få vite hva som skjer under Israels okkupasjon. I byene på Vestbredden blir de fratatt hjemmene sine og jorda si. Den høye apartheidmuren som Israel har bygd, skiller bøndene fra jorda de dyrker. De får stadig mindre land å bygge, bo og dyrke på fordi de israelske bosettingene blir flere og flere, større og større og koloniserer stadig mer palestinsk land. Palestinske barn og ungdommer blir tatt fra hjemmene sine midt på natten og satt i militære fengsel.

I februar i år ble den norskledede internasjonale observatørstyrken i Hebron (TIPH) på Vestbredden kastet ut av israelerne. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor: Israel ønsker ikke at verden skal vite hva som skjer. Etter utkastelsen av TIPH vil det ikke lenger være noen som kan rapportere om forholdene på Vestbredden, akkurat slik den israelske statsministeren Netanyahu vil ha det. Fagforbundet mener at den norske regjeringen burde ha reagert kraftigere på utkastelsen av TIPH enn de har gjort.

Nå går Eurovision Song Contest av stabelen i Tel Aviv. Det er verdens største musikkshow og har rundt 200 millioner TV-seere. Mange vil si at man ikke skal blande musikk og politikk. Hvor mange er like klar over at Israel skamløst utnytter Eurovision til å hvitvaske okkupasjonen og krigsforbrytelser mot palestinerne?

Palestinerne har lansert et globalt opprop og oppfordrer til boikott som har fått støtte fra artister verden over, inkludert her hjemme i Norge. Fagforbundet stiller seg solidarisk med palestinske kunstnere og kulturarbeidere som har oppfordret til boikott og svart skjerm. Som Mikael Wiehe sa nå nylig – Jeg syntes ikke vi skulle spille tennis med Chile i 1975, og jeg synes ikke vi skal synge sanger med Israel i 2019.

Pål Andreas Hauge Christiansen

Palestina-ambassadør Fagforbundet

Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags