Gå til sidens hovedinnhold

Nyttår uten bomber over Syria?

Artikkelen er over 5 år gammel

Frode Rekve ber Fredrikstad-folk ta vel imot journalister fra Syria på studebesøk her. Han tror lokalt engasjement har betydning, akkurat slik det var et viktig bidrag til fred i Mellom-Amerika.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Et ørlite håp om fred er tent i Syria. Etter at så å si alle land i vest nylig meldte seg på for å bombe Syria tilbake til stenalderen i håp om å utrydde Den Islamske Staten (IS), har utrolig nok gode gamle FN grepet inn og satt igang noe så utenkelig og skjørt som en fredsprosess.

Hørte vi riktig?
Fred i Syria?
Slutt på krigen?
Det høres nesten for godt ut til at det kan være sant. Men FNs sikkerhetsråd har altså enstemmig vedtatt en resolusjon som støtter planer om en våpenhvile, forhandlinger og en politisk løsning på konflikten. Slik FN faktisk har fått til flere andre steder i verden tidligere. Det er mulig, og det er altså ikke naivt å håpe. Selv om henrettelsene i Saudi Arabia 1.nyttårsdag har skapt ny, sterk uro mellom shia- og sunnimuslimer og altså de stridende parter i Syria.

Folk i Fredrikstad husker helt sikkert krigene i Mellom- Amerika på 80- og 90-tallet. De brutale borgerkrigene i Nicaragua, El Salvador og i Guatemala rystet en hel verden på grunn av sin råskap. Uskyldige indianere og urbefolkning ble hakket til småbiter med macheter inne i regnskogen, og landsbyene ble svidd av. Tusener ble drept og lemlestet, og hundretusener satt som sild i tønne  i kummerlige flyktningeleire i Costa Rica, Honduras og Mexico. Den bloddryppende konflikten syntes uløselig.

Gode, gamle FN har utrolig nok satt igang noe så utenkelig og skjørt som en fredsprosess.

I Fredrikstad engasjerte mange seg i vennskapssamarbeid med Maya-indianerne i Guatemala. Delegasjoner derfra kom hit, og mange fra Fredrikstad reiste til Guatemala. Dette solidaritetsarbeidet, som i stor grad hadde sitt utspring i fredrikstadmannen Petter Skauens innsats for Kirkens Nødhjelp i Mellom- Amerika gjennom mange år, betydde mye. Folk fikk følelsen av at de var med på å skape fred.


Og fred ble det. Etter lange og vanskelige forhandlinger og mange brudd på våpenhviler, ble den endelige fredsavtalen mellom de stridende parter undertegnet i Guatemala for 20 år siden. Det var også mange fredsseremonier i Norge og Fredrikstad i forbindelse med avtalen.

Hva har så dette med Syria å gjøre?
Jo, det viser at det nytter. Selv om krigen i Mellom-Amerika hadde andre grunnleggende årsaker enn krigen i Syria, tror nå FN at forhandlinger mellom de stridende partere er veien å gå også her. Ikke endeløs bombing, ødeleggelser og blodig krig. Langt fra alt er perfekt i Guatemala. Kriminaliteten er skyhøy, og urettferdigheten stor. Men krigen er over. Og det er i seg selv det aller viktigte for folk flest. Kampen for retterdighet og demokrati kommer til å pågå i mange år ennå. Det kan synes håpløst, men striden utkjempes ikke med bomber og våpen. Ordene får mer og mer å si.


Fredrikstad får hvert år besøk av mediefolk og journalister fra Midtøsten. De ønsker også bare fred i sine hjemland. De er lei av å få skylda for alt som er galt og bli kalt for terrorister bare fordi de i likehet med millioner av andre mennesker tror på Islam. La oss ta godt imot dem i år igjen, når de kommer til Fredrikstad i mai i ytrigsfrihetens og fredens tjeneste for å studere hvordan vi har lagt grunnlaget for fred og demokrati i vårt lille samfunn.
 

Kommentarer til denne saken