Fredriksstad Blads nettside fyller 20 år. Og det skal feires. Det er ingen grenser for hva mediebransjen ikke kan feire. Det finnes visstnok over tusen redaksjonelle priser (se repotasje og oversikt over prisene i Magasinet Dagens Næringsliv). Noen mener denne hangen til feiring og priser er ukledelig fra en bransje som allerede er kjent for å være ganske selvopptatt. Selv er jeg glad for hver eneste pris og hver eneste feiring.

For journalistikken er til for å lage et bedre samfunn og et bedre demokrati. Samme hvor god sak journalisten har laget, hvilken avsløring eller «snakkis» hun eller han kan ha navnet sitt på, vanker det aldri en fet bonus – som andre bransjer gjerne gir til sine beste hoder. Man får sjelden takk av kildene – fordi den beste journalistikken har avslørt noe de samme kildene ofte ønsket at forble utenfor offentlighetens lys.

Bakgrunn:

  • 1. april, feirer f-b.no sitt 20-årsjubileum.
  • Nettutgavens besto i sin spede start av et utvalg artikler fra papiravisen.
  • Dagen markeres med folkefest på Stortorvet.

Systemet er dessuten skrudd slik sammen at hvis man er en særlig dyktig journalist, kan man fort bli forfremmet til redaktør. Da mister leserne den direkte gleden av journalisten. Men hver enkelt pris og feiring fører kun til det samme; en glad vinner og en glad redaksjon som blir inspirert til å fortsette å lage prisverdig journalistikk til glede for leserne. Og en stor mengde misunnelige kolleger i andre redaksjoner som forsøker å gjøre det samme. Det blir bedre journalistikk og høyere kvalitet av slikt.

Leserne er de egentlige vinnerne.

Når f-b.no nå skal feire seg selv, er det i sannhet også leserne som burde feire. Den digitale reisen som norske redaksjoner og norsk journalistikk har gjennomgått siden nettets begynnelse – og Fredriksstad Blad har vært med nesten hele veien – har vært en gave til lesere som liker å følge med på hva som skjer i byen og i verden.

Fra første stund har godt, viktig journalistisk innhold blitt gitt bort gratis til alle som kunne taste inn en nettadresse. En slik hodeløs strategi kunne jo bare komme fra journalister og redaksjoner som alltid har hatt et atskilt og anstrengt forhold til inntekter, kroner og prosenter.

Først nå, 21 år etter de første nettavisenes oppstart i Norge, begynner det å bli litt orden på å ta betalt for den verdien journalistikk representerer. For en bransje som lever av å dekke nyheter raskt – og å kunne kaste seg om fra ett minutt til det neste, kan ikke 21 år sies å være imponerende kjapt. Men for leserne har denne gratistilgangen det vært en fordel, i alle fall på kort sikt.

Norske redaksjoner har i internasjonal sammenheng vært tidlig ute med digitalisering, de har vært innovative, frempå og har ønsket å by på sitt beste innhold, i tekst, bilder, video – og nå også lyd, eller podcast. Stadig i håpet om at inntektene skulle følge etter. Hvilket ikke har slått til dessverre.

Mange i bransjen gleder seg over at en avis som FB viser seg frem som solid, leken, innovativ og frempå.

Friheten til å kunne ytre seg enkelt var det også redaksjonene som åpnet for, lenge før de sosiale medienes ankomst. Kommentarfeltene ble åpnet, en gave for alle med mye på hjertet. Samtidig må man si at det har gått over stokk og sten mange steder, i en tone og med et innhold som man sjelden eller aldri får servert ansikt til ansikt. Etter hvert tok redaksjonene grep også her. Nå er det paradoksalt nok flere klager til Pressens Faglige Utvalg (PFU) fra folk som ikke har fått leserinnlegget sitt på trykk, enn klager på innhold i nettavisenes kommentarfelt.

Det sies at en god lokalavis skal være både lim og lupe for leserne. I mange lokalaviser har de siste 20 årene medført en usedvanlig vanskelig balansegang. Hvordan porsjonere allerede knappe ressurser mellom en god papiravis og nettavisen? Hvordan utvikle papirproduktet – og samtidig vært oppdatert teknologisk og med journalistisk kraft digitalt? Og hvordan stake ut en klar strategi i møte med en utvikling som har vært helt ukjent og uforutsigbar?

Mange i bransjen gleder seg over at en avis som Fredriksstad Blad viser seg frem som solid, leken, innovativ og frempå. Nå som konsekvensene av den hodeløse gratisstrategien på nett griper om seg, og alle redaksjoner må kutte og nedbemanne for å få virksomheten til å gå rundt, er det viktig å ha gode og offensive mediehus å vise til og å bli inspirert av.

F-b.no er et lokalt nettsted i en global konkurranse. Fordi f-b.no er like langt unna på nett som verdens beste mediehus og verdens beste nettaviser, vil f-b.no selvfølgelig bli sammenlignet med alle andres tilbud, digitale løsninger og innhold. Så brutal er konkurransen for de små norske lokalavisene.

Og derfor er det nødvendig at de både holder seg relevante og viktige for sine lesere – samtidig som de makter å være teknologisk oppdatert. Dette er ikke bare som en fotballkamp mellom FFK og Real Madrid, det er en kamp med stadig nye spilleregler.

Alle har fått med seg de krevende tidene for mediebransjen. Derfor skal det fortsatt feires det som feires kan.

Gratulerer med 20 årsdagen!