"Vi er bedre enn dette"

Illustrasjon til lederartikkelen som tok utgangspunkt i et bønnemøte under gangbrua i sentrum og pøbeloppførsel blant fotballpublikummere.

Illustrasjon til lederartikkelen som tok utgangspunkt i et bønnemøte under gangbrua i sentrum og pøbeloppførsel blant fotballpublikummere.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Redaktør Tobben Sønstrød i Fredrikstadavisa avviser kritikken som Fredriksstad Blad reiste i lederartikkelen med samme tittel, publisert på f-b.no tirsdag og i papiravisen onsdag.

DEL

Leserbrev 

Selvfølgelig er Fredrikstad bedre enn hatefulle ytringer og fotballbråk. Det tror jeg ingen bør ha Fredriksstad Blad til å fortelle. Det tipper jeg folk flest har et helt avslappet forhold til. Men vi er selvfølgelig også som folk flest.

Og selvfølgelig kan Fredrikstadavisa ta et bilde av muslimer i en bønnestund på Fisketorget og nøytralt fortelle om det som en uvanlig hendelse slik det ble gjort, uansett turister eller beboende.

Og selvfølgelig er det greit at folk i Fredrikstad og andre steder kan diskutere på våre nettsider under forsvarlig kontroll. – Vi anser det som viktig.

Det som ikke er greit, er at Fredriksstad Blad legger ut en sak fra et nettforum med stygge kommentarer som om dette er folk fra Østfold eller Fredrikstad, som igjen blir blandet inn i en sammenheng med Fredrikstadavisa. Det fant dere visst omsider ut.

Det er overtramp mot debattanter i et kontrollert forum å bli blandet inn i en sak med stygge uttalelser de aldri har hatt noe med å gjøre.

Du bør senke skuldrene Svendsen, tenke deg om tre ganger. Det fortjener de andre ansatte i FB. De fortjener bedre enn en redaktør som hodeløst i nettdiskusjoner mister sitt gangsyn og fokus. 

Du må ikke være så «høy og mørk» og nedlatende mot andre medieaktører slik du både er i «lederen» din, og i nettdiskusjoner. Det er sjelden lurt.

«Vi er bedre enn dette» Et viktig poeng i et «Fredrikstad-perspektiv» i en leder er å basere utgangspunktet på fakta. Og før man lager en slik sak bør man vite hvem man snakker om. Deltagerne i nettråden med tvilsomme utsagn var i hovedsak ikke herfra Svendsen! Det er viktig når du skriver «Vi er bedre enn dette». 

Med lederen som du er ansvarlig for og som er en oppfølger til saken om turistene på torget, så kjennes det som om saken går ut av proporsjoner, at FB heller bensin på bålet. Det er dumt.

Kritikken mot Fredrikstadavisa tar vi. Vi tåler den, vi skrev saken.

Saken begynte i Fredrikstad-avisa med to bilder og beskrivelse rundt dette. En observasjon av noe som ikke var vanlig i bybildet, og som noen undret seg over.

Om det skulle være fastboende eller turister var egentlig uvesentlig. Vi skrev «nye landsmenn», DUMT! og korrigerte det etter få minutter.

Størstedelen av debatten og innleggene kom for øvrig hovedsakelig i god tid etter at dette ble korrigert, så premissene for at dette var turister lå likevel tidlig i bunn.

Men igjen: Hvem dette var, turister eller ikke, var i utgangspunktet ikke vesentlig for saken. Det handlet mer om at dette var en uvanlig episode som flere undret seg over.

Fredrikstadavisa skrev ikke noe negativt om verken bønnestund eller selve episoden. De som vil hevde noe annet bommer grovt, og tolker saken utenom det som faktisk sto. At man kan si at vi måtte skjønne at dette ville kunne bli «rabalder». Det forstås og ble tatt høyde for.

Vi tåler at folk diskuterer, og kan se redaksjonelle og nyttige grunner til det.

Var det så feil å legge ut saken? Var det naivt og dumt? 

Det enkleste er ved noen tilfeller å la være.  Om man ikke tåler synspunkter og diskusjoner, burde man selvfølgelig droppe det. Vi gjorde ikke det denne gangen.

Vi lot debatten gå, og tenkte at de meldingene som kom på våre sider hadde vi under oppsyn. Burde vi og skulle vi sjekket mer rundt saken? Det kunne vi godt ha gjort. Det er det ikke vanskelig å mene.

Men når ikke det ble gjort, kan man da legge ut et bilde og fortelle leserne hva man så, uten noe annet enn nettopp det? Klart vi kan.

Uklokt, mener noen. Respekterer det, men her fikk folk si sin mening, og både kjente og ukjente deltok. Folk kunne kritisere hverandre og ta et oppgjør med andres synspunkt osv. Skulle noen komme med trusler og annet ville dette selvfølgelig bli fjernet og ikke akseptert.

At noen mener religion kan være idiotisk mener vi folk kan si, at folk da kommer med tilsvar tilhører debatten.

Vi forsvarer på ingen måte hets, og har aldri fremmet noen synspunkt mot verken muslimer, kristne eller andre. Det er ikke engang nærliggende.

Jeg gjør igjen oppmerksom på at de groveste sitatene og uttalelsene som er kommet, og som er lagt ut i media, er i hovedsak via delinger på andre forum. Utenfor vår rekkevidde og andres ansvar.

Jeg mener at man i utgangspunkt ikke skal droppe å ta opp saker i frykt for en eventuell debatt. Den får man ta innimellom.

Ytringsfrihet? Jeg mener for så vidt at selv om det kan kjennes ubehagelig å lese og se andre folks synspunkt og ytringer, så skal de kunne se dagens lys.

De viser / forteller en egen historie på sin måte, uansett hva man mener i en aktuell sak. Det blir en sak? Et grunnlag for debatt, og ikke minst en mulighet til å ta til motmæle og si at dette liker vi ikke.

Slike debatter med tilhørende drøye kommentarer kommer og går, og har neppe noe med Fredrikstad å gjøre.

Hvorfor vi fjernet det første innlegget forklarte vi med dette:

Saken fikk tidlig tirsdag kveld en ny vending da en av dem som har deltatt har fått trusler for sine meninger, trusler som oppfattes som alvorlige. Selvfølgelig helt utenfor hva som er akseptabelt, uansett hva man skulle mene. 

På bakgrunn av dette har vi dessverre sett og nødt til å fjerne saken.

Vi beklager dette, da vi mener debatten og innspill i utgangspunktet burde få leve, men vi kan ikke la folks sikkerhet settes på spill. Vi mener uansett synspunkt at man bør kunne holde en fornuftig linje. Vi takker for engasjement.

Vi la ut oppfølgingssak og har hatt åpent diskusjonstråd på naturlig måte om dette.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags