I forbindelse med verdens matvaredag som var 16.oktober, ønsker Norges Bygdekvinnelag å slå et slag for å bruk av bygg i kosten. Det er en kortreist og næringsrik matvare som for mange av oss ikke brukes i kostholdet til vanlig.

Mange gamle tradisjoner havner av ulike grunner i glemmeboken etter hvert som samfunnet utvikler seg og folk ikke har bruk for dem lenger. En av tradisjonene som absolutt ikke fortjener å bli glemt, er bruken av bygg i Norge.

Et hvert land har ansvar for å produsere mat til egen befolkning så langt som råd er. Dette har vært et selvsagt politisk mål i de fleste land i lange tider, men er nå forsterket av FN sine bærekraftsmål. Bærekraftsmål 2 sier at vi innen 2030 skal utrydde sult, oppnå global matsikkerhet, bedre ernæringen og fremme bærekraftig landbruk. Det er ikke lite! Bærekraftsmålene gjelder alle verdens land, ikke bare de fattige. Det forplikter også Norge.

De siste tiårene har vi sett økende import av matvarer til den norske markedet. En del mat som vi ikke kan dyrke her i Norge, må vi selvsagt importere. Men det er også et stort rom for å øke produksjonen av noen norske matvarer, og dette bør vi benytte oss av.

En kan blande bygg i brød, pizza og andre deiger, tilsette det i supper og gryter, bruke det i salater eller wraps, og nytte det som erstatning for både ris, pasta og couscous.

For å produsere så mye mat som mulig og å nå de landbrukspolitiske målene Stortinget har satt, må vi bruke alle ressursene i landet. Siden matjord ikke kan flyttes, må vi gjøre det beste ut av ressursene akkurat der de ligger. Bygg er et nyttig og robust korn som er godt tilpasset det norske klimaet, og som en kan dyrke i store deler av landet. Øket byggproduksjon vil bidra til både god ressursutnyttelse, arbeidsplasser i distriktene, og ivaretakelse av det vakre kulturlandskapet som kjennetegner store deler av Norge. Ikke minst vil øket inntak av bygg, som er et sunt kornslag, rikt på kostfiber, kunne ha en stor positiv virkning på folkehelsen.

Bygg er en hardfør kornsort og var derfor et vanlig hverdagskorn i gamle dager. Da ble det først og fremst brukt til flatbrød og grøt. Med det moderne kjøkkenet ser vi et bredere mangfold av muligheter for byggen. En kan blande det i brød, pizza og andre deiger, tilsette det i supper og gryter, bruke det i salater eller wraps, og nytte det som erstatning for både ris, pasta og couscous. Mulighetene er mange, og dette er helsekost på sitt beste.

Det høres kanskje for godt ut til å være sant når vi sier at det går an å produsere mer kortreist og miljøvennlig mat her i Norge, som også er både sunn og god. Men det er faktisk mulig. Og det begynner med at du som forbruker velger bygg i butikken eller spør etter det når du handler.

Onsøy bygdekvinnelag ønsker å presentere norsk bygg utenfor Coop Extra, Manstad, lørdag 20. oktober. Du er hjertelig velkommen.