Glad småprodusenter og kjøpmenn tar opp kampen mot matmafiaen

De tre agurkene som ikke er pakket i plast er dyrket i Sarpsborg og kjøpt i butikk som ikke er med i en kjede. De smaker som agurker skal. Den i plast får svare for seg selv i butikken, skriver Terje Wilhelm Johannessen.

De tre agurkene som ikke er pakket i plast er dyrket i Sarpsborg og kjøpt i butikk som ikke er med i en kjede. De smaker som agurker skal. Den i plast får svare for seg selv i butikken, skriver Terje Wilhelm Johannessen.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det kan ikke kalles konkurranse, og er ikke seriøst med disse prisøkninger som kommer hver sommer uansett jordbruksoppgjør og lønnsforhandlinger, skriver Terje Wilhelm Johannessen.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Matkjedene kan ikke skylde på bøndene når de dobler prisene, sier landbruksministeren til NTB. At Jon Georg Dale (Frp) kommer med slike uttalelser er et godt tegn på at matmafiaens monopolisering og brutale prisreguleringer begynner å bli irriterende også i Regjeringens kontorganger med usaklige prisninger i sommertiden. Det har vært slik i mange år nå uten kommentarer ifra konsumenten som har sett det som normalt uansett prisøkning.

Av de fire agurkene på bildet er de tre uten emballasje kjøpt hos en ikke-kjedebutikk i Sarpsborg, dyrket på gård i Sarpsborg til 15 kroner per kilo, og smaker som agurk skal smake med fast og fuktig kjøtt – ikke bare vann. Den emballerte agurken får svare for seg selv i butikken.

Flere har begynt med egne dyrkingsparseller igjen. Det har ligget nede noen år i Fredrikstad da det har blitt boligfelt på mye av matjorda spesielt rundt bymarkene på Østsiden, men nå har bymarkene rundt Gansrødbukta og Øra igjen blitt aktuelle, også kommersielt.

Der Månegartneriet ligger for å være selvberget med planter og grønnsaker for Månefestivalen (de har visst også utsalg når tiden er klar for høsting, følg med, følg med) var det også hagelag med parseller som mistet jordlappene på Løkkeberg da det skulle bli boligfelt.

Rundt Gansrød og Øra har det også blitt røktet bier for honningproduksjon som også gjøres på flate tak i sentrum for tiden etter idé fra storbyer i Europa og USA – fett!

Det produseres honning på flate tak i sentrum for tiden, etter idé fra storbyer i Europa og USA – fett!

Noen av de største mathuskjedene har nesten blitt et kartell når det gjelder distribusjon og salg av alle typer nærings- og nytelsesmidler da de vil distribuere sine egne varer fra lager. Spesielt Rema 1000 og Norgesgruppen importerer varer som er produsert for kjedene med deres logo til mer eller mindre identisk pris/vare i butikkutsalgene, også norskproduserte varer.

Det kan ikke kalles konkurranse, og er ikke seriøst med disse prisøkninger som kommer hver sommer uansett jordbruksoppgjør og lønnsforhandlinger. Det er politikk og godt snakk når det har vært en bevisst prisdumping/priskrig ifra butikkene –den første er gratis, resten må du betale skjorta for.

Nå har vi fått en oppblomstring av mikrobryggerier og økologiske småbruk. Får vi bare fiskeren tilbake på brygga med litermålet for kokt og rå rek samt noen lokale fjordfiskarter som på Rådhusbryggene i Oslo, så kan også de som har sin meieriproduksjon av smør og ost, rømme, skyr, gomme osv. også komme på taburetten, da den matmafiaen som driver monopoliseringsmanipulering av blinde og bryløse forbrukere må bort. Dette er arroganse på politisk nivå.

Det er en glede at det kommer flere små drivende kjøpmenn som gjør avtaler med den lokale gårdbruker om forskjellige gårdsprodukter, og at flere gårder og jordbruksprodusenter nå setter ut sine egne boder rundt om og det ikke er bare rene pallebutikker.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.