Gå til sidens hovedinnhold

Amatørmessig sikkerhetsopplegg ved Månefestivalen

Artikkelen er over 4 år gammel

Øivind Tvete i Gamlebyens gårdeierforening mener sikkerheten ved Månefestivalen var amatørmessig, at det virket som sperringer var satt opp for å gjøre det enklere for arrangøren og at informasjonen til beboerne sviktet.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kommentarer til kronikk av Egil Syversen.

Hvis man er så opptatt av sikkerhet under Månefestivalen, hvorfor overlates dette til amatører? Det hele virket tilfeldig og dårlig planlagt for oss beboere.

Ja, det var satt opp betongklosser ved innkjøringen til Gamlebyen. Ved kun ett tilfelle var det en vekter som sto der når jeg kjørte inn. Ellers var det frivillige eller ingen i det hele tatt som sto og kontrollerte. Bilister ble stoppet og spurt hva de skulle, eller hvilken grunn de hadde til å kjøre inn i Gamlebyen. Hvilke muligheter hadde vaktene til å kontrollere riktigheten av dette?

Hvis det verst tenkelige skulle ha skjedd, ville ikke disse hatt noen som helst mulighet til å foreta seg noe. General Ohmes vei ved innkjøringen fra Heibergs gate var ikke stengt. Ved å kjøre denne veien unngikk man helt kontrollen ved innkjøringen til Gamlebyen! Her var det fritt leide inn!

Stenging av gater i Gamlebyen virket også tilfeldig. I Kasernegaten, en gate med beboerparkering, ble det lagt lapper fra Månefestivalen på bilene om at gaten kom til å bli stengt på grunn av sikkerhet. Igjen, hvilken myndighet kan festivalen påberope seg her?

På torsdag før festivalen ble det satt opp stengsler ved innkjøringen til Kasernegaten, men de sperret ikke gaten. På stengslene hang et ark fra festivalen om at parkerte biler ville bli tauet bort uten varsel. Igjen, hvilke rettigheter påberoper festivalen seg til å henge opp et slikt varsel? Det er fristende å tenke at stengsler ble satt opp fordi dette gjorde det enklere for festivalens egne kjøretøy å kjøre slik de selv ønsket i denne enveiskjørte gaten.

Lørdag formiddag gikk jeg over torget som var fullt av mennesker. Hundrevis av mennesker, barn og voksne i alle aldre. Da kommer en bil kjørende ned Torvgaten, over torget, inn i Kirkegaten, og ned Kasernegaten. Dette er en person som ikke er beboer i Gamlebyen, og skulle således ha vært stoppet før han kom inn i Gamlebyen. Personen ble snakket til flere ganger av besøkende, frivillige vakter, samt til og med av festivalleder Torill Frydenlund. Disse klarte ikke å stoppe personen. Hadde det vært politi til stede, og sikring inn til torget, hadde denne bilisten blitt stoppet. For en bilist med onde hensikter ville det vært svært enkelt å gjøre stor skade.

Det er også svært kritikkverdig av festivalens ledelse at det overhodet ikke har vært noen form for informasjon til oss beboere i Gamlebyen.

Det er også svært kritikkverdig av festivalens ledelse at det overhodet ikke har vært noen form for informasjon til oss beboere i Gamlebyen, ingen dialog om hvilke sikkerhetstiltak man skulle gjøre, og hvilke fullmakter man hadde fått fra politi, brannvesen og kommune. Man kan rett og slett undres på om sperringen av større områder var et opplegg for å gjøre det enklere for festivalen, og sikre at flere løser billett? Det så ikke ut til at sikkerheten var det primære.

Hva om festivalen viser litt ydmykhet i forhold til de som bor og har sitt daglige virke i Gamlebyen? Som Syversen skriver; festivalen er en gjest. Kanskje er tiden inne for å vurdere festivalområde, dersom sikkerheten er så viktig som leder av Festivaldrift hevder?

  • Er du enig i at tiden er inne for å vurdere nytt område for Månefestivalen? Avstemning og debatt nederst på siden.

Kommentarer til denne saken