Lenge leve Månen!

– Månen gir byen anledning til et møte med mange fremragende artister, skriver Jens O. Simensen, her Thåström som fikk toppkritikk i FB.  Simensen legger til at festivalen er så mye mer.  – Det er en grønn kulturfestival som har et budskap, men uten å være påtrengende. Foto: Harry Johansson

– Månen gir byen anledning til et møte med mange fremragende artister, skriver Jens O. Simensen, her Thåström som fikk toppkritikk i FB. Simensen legger til at festivalen er så mye mer. – Det er en grønn kulturfestival som har et budskap, men uten å være påtrengende. Foto: Harry Johansson

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– For min egen del dukket jeg i år litt dypere i månelandskapet. Og der fant jeg så mye mer enn de flotte konsertene, skriver Jens O. Simensen.

DEL

KronikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Et av Fredrikstads mest kulturbyggende prosjekter er over for denne gang. Månefestivalen lukket søndag portene for 2018. Det er lett å si at Månen er en suksess. Vel, jeg har registrert at enkelte naboer synes det blir vel mye støy. Det er synspunkt man skal ha respekt for.

Men hva er alternativet? En stille og død bydel der gjenferd og gamle generaler går igjen? For egen del husker jeg godt månestivalene på Værste. Scenerigg av gammelt skrap utgjorde «verdens tyngste scene» og skapte en unik atmosfære.

Det kom så mye folk det første året at Jimmy måtte kjøre rundt til byens bensinstasjoner og kjøpe opp mat og drikke. En kombinasjon av byhistorie og tung rock smeltet sammen. For en gammel jernogmetall-kæll som Jimmy Olsen må dette ha vært perfekt.

Neste gang dere skal dele ut en kulturpris, så ta en kikk på Månen. Der ser dere en kæll. Han har en hatt på seg...

Kunne det gjøres like bra andre steder?

Ja. Og faktisk bedre. Gamlebyen må være den perfekte ramme for en så betydelig kulturinstitusjon. En ting er selve sceneplassen. Like viktig er hagen bak, og de andre stedene som rommer en eller annen måneaktivitet disse fire dagene.

For min egen del dukket jeg i år litt dypere i månelandskapet. Og der fant jeg så mye mer enn de flotte konsertene. Her er noen grunner til at Månen er viktig:

■ Miljøprofilen, selve den «ideologiske basis». Månefestivalens hjerte er grønt. Festivalen bidrar til å vekke oss og stimulere til grønn tenkning. Derfor fremheves Kystlotteriet som en god aktivitet. Økobaren er med på å gjøre Gamlebyen til en grønn oase. Det oppfordres til å søke kunnskap og ta bevisste valg.

Aktiviteter for barn. Det er flere aktiviteter for barn og unge. Hip hop på månen er et tiltak for unge talenter som kan treffe noen av landets beste innen rap, graffiti, DJ-ing og breakdance. Alt er gratis og befester Fredrikstads plass som en ledende by innen hip hop-kulturen i Norge.

Festivalkunst. I år var Solveig Egeland festivalkunstneren. Henne visjon er å bringe mennesker og natur sammen. En kunstner som har engasjert seg aktivt mot forsøpling. En perfekt match for Månen.

En gave til byen. OBOS på Månen er et produkt av selve festivalen. Et unikt samarbeid med OBOS skaper et pott på 350 000 kroner som gis borte til gode formål for barn og unge.

Frivilligheten. En vanlig publikummer tenker kanskje ikke på det når vi står og gleder oss over flott musikk. Men Månestivalen hadde ikke vært mulig uten et stort antall frivillige som gjør en fantastisk jobb. Vakter, i barer, bak scenen, ryddemannskap og mye annet, det kreves mange mennesker til å gjøre disse jobbene. Dette gir også Fredrikstad en god arrangør-kompetanse.

Musikken. Månen gir byen anledning til et møte med mange fremragende artister. Det skapes gode opplevelser, og det skapes fellesskap i en fin atmosfære.

Månefestivalen er altså noe mer enn en musikkfestival. Det er en grønn kulturfestival som har et budskap, men uten å være påtrengende.

I 2018 er også Månefestivalen et godt samarbeid mellom næringsliv, det offentlige og ildsjeler. Det har vært noen dumper på veien gjennom 17 år, men i dag virker det på en utenforstående som at festivalen er godt konsolidert og har et robust rammeverk.

Det er skapt en god plattform. Utfordringen er å ta vare på festivalens sjel og gode innhold og samtidig utvikle produktet slik at det tar tidsånden opp i seg.

Så vet alle som driver med kultur at slike prosjekter er skjøre konstruksjoner. En dag med kraftig regnvær og alt som er bygd opp av reserver forsvinner.

La oss prise Månefestivalen for den kulturbygger som festivalen faktisk er. Fredrikstad må stelle godt med denne festivalen – og ikke minst med ildsjelene.

Månestivalen hadde ikke vært mulig uten et stort antall frivillige som gjør en fantastisk jobb. Her serveringsansvarlig Rune Solberg og bookingansvarlig Jimmy Olsen som kronikkforfatteren mener bør få en kulturpris.

Månestivalen hadde ikke vært mulig uten et stort antall frivillige som gjør en fantastisk jobb. Her serveringsansvarlig Rune Solberg og bookingansvarlig Jimmy Olsen som kronikkforfatteren mener bør få en kulturpris.

Og helt på tampen en oppfordring til rette vedkommende: Neste gang dere skal dele ut en kulturpris, så ta en kikk på Månen. Der ser dere en kæll. Han har en hatt på seg ...

Månebønn: Vi mennesker har et uendelig og ukjent potensial, om vi vil kan vi forandre – vi er faktisk de eneste som kan. La oss både prøve så godt vi kan og be en høylytt bønn innimellom. (Fra programmet)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken