I vintrene 1950 og 1951 var det fantastiske dager for barn som gledet seg med å gå på ski. Etter å ha vunnet et større skoleskirenn i hopp og deretter arvet et par hoppski, møtte jeg opp i sportsforretningen til Syvertsen og Torstein Karlsen som sørget for å få påmontert nye bindinger. I butikken møtte jeg Reidar «Tappen» Johansen. Han lurte på om jeg ønsket å bli med i et guttehopprenn som Sarpsborg Skiklubb skulle arrangere.

Jo, jeg tegnet meg som medlem og en januardag 1951 møtte jeg opp på jernbanestasjonen. På ryggen hoppskia og en sekk inneholdende en liten termos med kakao og tre skiver brød – samt litt syltevoks (skismøring) – og sammen dro vi flere gutter med «Padda» til «Byen ved fossen» og «Blomkollen».

Da må snøkanonene kunne brukes. Hvem skal vedlikeholde dette anlegget? Kommunen - som nå på Stadion?

Om kvelden kunne Knut Yrvin fra det provisoriske studioet til NRK i Rådhuset fortelle blant mange sportsresultater fra Østfold også om plasseringene i rennet!

Deretter ble det deltagelse i mange hopprenn. Gutterenn i «Høyfjellskneika» kunne samle opptil 1.000 tilskuere! Ja, i 1951 lå snøen så lenge at det ble arrangert kostymehopprenn i Smertubakken den 1. april!

Senere ble det mange turer i Fredrikstadmarka – også etter at jeg hadde hatt gleden av å få egen familie. En februardag i 1968 skar jeg to hull i en gammel ryggsekk hvor i jeg plasserte min 14 måneder gamle sønn på en sponplate med bena ut gjennom hullene og dro på med ham på ski til Skihytta til kakao og vafler! Det var noen tiår før de moderne bæremeisene! Med familien ble det deretter mange flotte familieturer i marka med byens «juvel» - Skihytta - som mål !

Det er blitt tilbakelagt mange mil i Fredrikstadmarka. Men da kommuneledelsen i 1970 ville bygge ut området ved Skytterhuset til boligfelt, der lysløypa starter, og jeg på denne tiden fikk anledning til å fly tett over byen sammen med en kollega og registrere at Fredrikstadmarka ikke var større enn mange store parker ute i Europa, skrev jeg innlegg i byens aviser med henstilling til daværende ledelse i Fredrikstad Skiklubb om å følge opp!

De gutta arbeidet godt og fikk stoppet dette prosjektet. Ja, alt i fra Rolvsøyveien til Veumdalen burde fredes!

At utbygging senere ble stoppet i marka ved Rolvsøyhallen, var bra. En av dem som var med i dette, etter hva jeg er informert om, var «Jappen» Mathisen. Og takk for det!

Nå har Fredrikstad Skiklubbs engasjerte formann, Per Stenseth, tatt initiativet og fronter et nytt anlegg for rulleski - også når det er snø under skia. All ære for det.

Ja, da må snøkanonene kunne brukes. Hvem skal vedlikeholde dette anlegget? Kommunen - som nå på Stadion?

Fredriksstad Blad skriver i sin leder den 19. desember: « Vi gleder oss allerede».

Jeg har flere ganger hatt gleden av å ha mange av FSKs «vaffelveteraner» her i Kårstua til hygge og mimring om fortiden. Alle med mange år som ledere og engasjerte vedlikeholdere av løypene. Bjarne Movik, Leif A. Karlsen og Ture Nilsen (og hans store engasjement for Skihytta) med til sammen 14 år som formenn og Lars Corneliussen, Rolf Arnt Hansen, «Johnny» Arntzen og Jan Ottesen med års arbeid i marka og på hytta!

Alle ti rundt bordet, under sammenkomsten den 14. desember stilte seg spørrende til prosjektet med følgende undring: Men hvem skal vedlikeholde anlegget - og sørge for at snøkanonene går 24 timer i døgnet de dagene i året som det er kuldegrader?

Det hele kan virke fascinerende, men som Erik Andreassen skrev den 16. desember, «En skiby ved kysten?» Ja, Fredrikstad er en kystkommune.

Antall dager med minusgrader er det dessverrre ikke mange av for de av oss som har vært glade i å gå på ski. Med den globale oppvarmingen vil det neppe bli flere!

Det må vi ta til etterretning.

Nina Frydenlunds innlegg den 5. januar «Underminerer bevaring» sier også mye - det samme gjør hennes avklarende innlegg den 11. januar.

«Utviklingen vil medføre» sa en tidligere ordfører til meg 1967! Ja, nå tør jeg spørre:

Skal utviklingen medføre at vi spiser opp Fredrikstadmarka bit for bit?

Nå er det dessverre, lenge siden små og større gutter hoppet i Forsgraffbakken, Smertubakken, Buredalsbakken, Høyfjellskneika, Aronsbakken og Bjørnerødbakken.

Den siste burde vært/blitt et monument over den gangen da tidligere verdens- og olympiske mestere som Birger Ruud og Peter Haugsted deltok - for uten Østfolds beste hopper, Kjell Knarvik. Senere, i 1972, da også noen av verdens beste hoppere fra Japan deltok, blant disse olympiamesteren Yukio Kasaya. Det var da så mange tilskuere at ikke alle nådde fram til bakken ! Alle jordene fram til Evenrød Skole var fylt opp av folk, og Rolf Larsen & Co gikk tom for pølser, men solgte pølsevannet som «buljong»!

Bjørnerødbakken kan en nå bare se som bakgrunn i julekalenderen til FSK – med «juvelen» Skihytta i front. Carl Alfred Forsberg og Åge Hansen hadde en mimrestund!

Ja, kjære borgere: Dette var en oppsummering fra et skiglad FSK-medlem gjennom 65 år.

Håper Fredrikstad Skiklubb må få mange gode og engasjerte medlemmer som også i fremtiden vil arbeide for friluftsfolket i Fredrikstad!