Lokalt demokrati? Fredrikstad skryter av å gjøre det riktig, men vi er ikke i nærheten

–  Det å legge ned tid og engasjement i noe man brenner for er en deilig følelse, skriver Mathias Johansen. Bilde fra markedsdag på Slevik skole med lokalsamfunnsutvalget som medarrangør.

– Det å legge ned tid og engasjement i noe man brenner for er en deilig følelse, skriver Mathias Johansen. Bilde fra markedsdag på Slevik skole med lokalsamfunnsutvalget som medarrangør.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Mathias Johansen har brent ut energien på frivillig arbeid i lokalsamfunnsutvalget: – Politikere og kommuneadministrasjon bør lære seg å verdsette dette. Få en slutt på maktarrogansen og respekter de frivillige!

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hei politikere og kommuneadministrasjon, på tide å våkne opp?

Jeg har benyttet mange år på å prøve å forstå og forbedre hvordan vi utvikler våre lokalsamfunn på en bedre måte. Interessen ble dratt så langt at jeg endte opp med å skrive en masteravhandling om emnet. Lite visste jeg da at politikerne, med kommuneadministrasjon, egentlig er den største barrieren for positiv samfunnsutvikling. Det er selvfølgelig en generalisering, men etter mine erfaringer begynner det å bli en skremmende sannhet.

Da jeg inntok rollen som leder for Slevik lokalsamfunnsutvalg for noen år siden, var det med stor entusiasme og glede. Jeg brant for å kunne bidra til å skape et bedre nærmiljø og var særdeles ivrig etter å bidra med nyvunnet kunnskap og engasjement. Da jeg ble invitert med til å delta i forskjellige utvalg, sa jeg umiddelbart ja. 

Når følelsen av at din rolle i lokalsamfunnsutviklingen ikke blir hensyntatt eller verdsatt av andre enn deg selv, så brenner flammen stille og forsiktig ut.

Det ble benyttet en evighet av timer i kommunale planutvalg, vi skulle utvikle ny modell for lokalsamfunnsutvalgene, nye planer for hvordan Fredrikstad kommune skulle utvikles i sin helhet, hvordan fattigdomsproblematikken skulle møtes, hvordan lokaldemokratiet kunne bedres. Ja, jeg deltok på alt. Som frivillig og selvfølgelig uten kompensasjon, utover noen snitter når politikerne også deltok. Hvilket nesten burde vært en egen problemstilling, hvorfor alle frynsegodene med mat og fjas når de betalte politikerne deltar?

Nå, tre–fire år senere, føler jeg meg nærmest pisset på av politikerne og kommuneadministrasjonen. Jeg vet jeg ikke er alene om den følelsen, det er gjennomgangsmelodien i lokalsamfunnsutvalgene. Forhåpentligvis bidro jeg til noe positivt i mitt lokalmiljø, med lokale arrangementer og andre aktiviteter. Det å legge ned tid og engasjement i noe man brenner for er en deilig følelse, men når følelsen av at din rolle i lokalsamfunnsutviklingen ikke blir hensyntatt eller verdsatt av andre enn deg selv, så brenner flammen stille og forsiktig ut.

Etter to år med møter om ny lokalsamfunnsmodell oppnådde jeg den innsikt at kommuneadministrasjonen faktisk har benyttet 20 år og 'uendelig' mange årsverk på emnet. Frivillige ildsjeler, og betalte ansatte, har benyttet enormt med ressurser for å utvikle en god demokratisk modell gjennom lokalsamfunnsutvalg. Og hva har vi oppnådd? Ingenting vil jeg påstå.

Om vi ser til ledende forskere på emnet, som Torfing og Sørensen, bør lokalsamfunn bygges nedenifra og opp. Kommunenes sentralforbund (KS) benytter Fredrikstad kommune som eksempelmodell på hvordan det kan gjøres. Fredrikstad kommune skryter på seg at de gjør det riktig, men jeg påstår vi ikke er ikke i nærheten.

Det vi bedriver i Fredrikstad kommunes lokalsamfunnsutvalg er ikke god demokrati- eller lokalsamfunnsutvikling, det er å brenne ut frivillige ildsjeler.

Med dette håper jeg Fredrikstad kommunes ledere – og befolkning – vil begynne å hensynta anerkjent kunnskap. Utvikle Fredrikstad kommune slik innbyggerne ønsker og slik forskerne anbefaler. Få en slutt på maktarrogansen og respekter de frivillige. Det legges ned enormt med frivillige ressurser for å skape hyggelige nærmiljø og lokalsamfunn. Politikere og kommuneadministrasjon bør lære seg å verdsette dette! 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken