Vandring i Erling Andreassens byhistorie

Erling Andreassen med sitt bilde fra kvartalet i Nygaardsgaten der Fredriksstad Blad tidligere holdt til. Bildet hang der inntil Fredriksstad Blad flyttet i 2008, og ble da med til de nye lokalene på Stortorvet.

Erling Andreassen med sitt bilde fra kvartalet i Nygaardsgaten der Fredriksstad Blad tidligere holdt til. Bildet hang der inntil Fredriksstad Blad flyttet i 2008, og ble da med til de nye lokalene på Stortorvet. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Svein Skahjem er guide og inviterer til vandring i 50- og 60-tallets Fredrikstad, det historiske bybildet som Erling Andreassen har gjenskapt på lerret.

DEL

Leserbrev 

Vi er heldige  i Fredrikstad som har  hatt Erling Andreassen til å bevare  bymiljøene våre. Til tross for det store antall bygninger som ble revet  på 1960-tallet og  hele  bymiljøer som ble  ødelagt , sitter vi heldigvis  igjen med  et  stort antall  malerier og  tegninger som gjør at vi kan  gjenskape  byen  vår slik den var  i en  ikke fjern fortid.

Hva kom denne rivningsmanien av?

◘ Liten forståelse blant politikere om  betydningen av å bevare viktige særtrekk ved  byen vår. Særtrekk som viste  oss  hvordan byen hadde  utviklet seg.

Bakgrunn:

  • Tirsdag er det byvandring på Litteraturhuset. Svein Skahjem tar besøkende med på en rundtur i Erling Andreassens malerier av Fredrikstad slik byen var i 1950-og 60-årene.

◘ Stormannsgalskap – nå skulle vi viske  bort  fattigdomspreget og vise  fram en moderne  by der  banker,  forsikringsselskap,  varehus,  forretningsbygg – og etter  hvert  boligblokker med navn som Victoria residens og Nygaard brygge  – skulle  få dominere  i bybildet.  I dag  flyttes  virksomheter  ut av byen  og  kontorbehovet  har  blitt  kraftig redusert.

◘ Man glemte  hvor viktig det er for  innbyggere  å føle seg hjemme  i egen by – der  minner  knyttes til  forretninger  - gatebilder. Plutselig  kunne  man føle seg fremmed  i egen  by.

Heldigvis  hadde vi Erling Andreassen. Selv  har  jeg gitt  ut   to bøker  basert  på lysbildene til Søren Kjellberg  -  trykt i flere  opplag – dessuten boka som baserte seg  på Erlings  bilder.

På Litteraturhuset skal vi tirsdag foreta en vandring med ulike sider ved Erlings kunst.  Det blir mer  variert enn vi vanligvis  tenker  oss. Kunstforeningen laget for noen år en lysbildeserie  med  tekst til skolene.

Erling Andreassen,  min gamle  nabo fra Bjørneklova  på Kråkerøy, ble født i 1920 på Hansegården på Røds bruk. Familien bodde i Bjørneklova  fra 1925. Erling var modellsnekker og  snekker på Kråkerøy verk,  Holter snekkerverksted og Plast og Form.

Han debuterte på utstilling som amatørmaler på 1930-tallet med lokale  motiv.  Senere samarbeidet med han Arne Stangebye og Ivar Bruu, og fikk i oppdrag av Stangebye å dokumentere bymiljøer.

I godt over 60 år malte han bymiljøer i Fredrikstad, og bevarte dem slik for ettertiden. Fredrikstad Museum har 60 av bildene i sitt eie. I tillegg henger  et stort antall  av Erlings  bilder  i mange  hjem  i byen og distriktet.  Det viser  hvor   høyt verdsatt Erlings  kunst  har blitt  med  årene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags