Tv-profil Aleksander Schaus røtter i Fredrikstad

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Svein Skahjem forteller om tv-/fotballprofil Aleksander Schaus slektsbånd til Fredrikstad, om tippoldefaren Johannes som ved en pussighet tok navnet Schau og oldefaren Anders som var første formann i «GaaPaa», forløperen til FIF. Slekten har Skahjem studert fordi han selv er en del av den.

DEL

Meninger

Aleksander Schau dukker stadig opp som kommentator på TV i forbindelse med fotballkamper. Ikke minst har vi møtt ham i forbindelse med fotball VM for kvinner i disse dager. Det sikkert mange ikke kjenner til, er at han har slektsrøtter i Fredrikstad.

Det startet med husmann og tømmermann Anders Hansen og hans kone Elen Maria Hansdatter som i 1844 var bosatt på husmannsplassen Presteskauen under Eidsberg prestegård.

Tippoldefar Johannes vokste opp på plassen Presteskauen i Eidsberg, men det navnet var for tungvint.

Tippoldefar Johannes vokste opp på plassen Presteskauen i Eidsberg, men det navnet var for tungvint. Foto:

Det året fikk de en sønn som fikk navnet Johannes og Andersen etter farens fornavn. Denne Johannes søkte underoffiserutdannelse på Fredriksten festning. Ved fremmøte måtte han oppgi navn. Offiseren som skulle skrive inn navnet, mente at Johannes burde skifte etternavn. Siden han var født på Presteskauen, ble det nye navnet Schau. Det var fordi offiseren syntes at Presteskauen var for tungvint. Etter det har derfor slekta hatt Schau som slektsnavn.

Anders Hansen kom som enkemann til Fredrikstad og arbeidet som agronom for skipsfører Semb på Ridderhuset ved Knipleveien. Der døde han i 1875.

Sønnen, Johannes A. Schau som hans nye navn lød, flyttet som resten av søskenflokken til Fredrikstad og Glemmen. I 1873 giftet han seg med Marie Olsdatter fra Heieren i Torsnes. Selv gikk han inn i byens politistyrke og var der hele sin yrkeskarriere. Han var en av få i politiet som på den tiden ikke hadde noen anmerkninger på rullebladet. En del år tjente han i Samlaget (kommunalt vinmonopol) siden det var bedre betalt og mer ordnede arbeidstider.

Berggata 24 på Apenesfjellet. Johannes Schau begynte å bygge her i 1877.

Berggata 24 på Apenesfjellet. Johannes Schau begynte å bygge her i 1877. Foto:

Den første tiden bodde familien i Hørra. I 1887 begynte han å bygge seg hus i det som ble Berggata 24 på Apenesfjellet. Hans kone, Marie Schau døde 1908, mens han levde til 1934.

Deres sønn, Anders Hagbart Schau ble født i Hørra i Glemmengata i 1880. Han fikk tidlig arbeid i en manufakturforretning i Fredrikstad. Som sekstenåring ble han en av stifterne av idrettslaget «Gaa Paa», og han ble lagets første formann. Dette var klubben som senere tok navnet FIF, Fredrikstad Idretts Forening. I 1899 flyttet han til Moss og senere til Sandefjord der han drev egen manufakturforretning.

I sitt ekteskap med Kaspara født Guldbrandsen, ble Anders H. Schau far til Øivind Schau som ble født i 1914. Under D-dagen i juni 1944, var Øivind Schau nestkommanderende ombord på jageren «Svenner» som forøvrig ble torpedert og senket. Etter krigen ble han kommandør og hadde kontor på Akershus festning.

Øivind Schaus sønn, Finn Schau ble født i 1948 og ble skuespiller. I 2015 oppførte han et skuespill på Nationaltheatret som han kalte «Finn og far». Finn ble igjen far til Kristopher Schau og Aleksander Schau. Begge knyttet til underholdningsbransjen i Oslo. Dermed er jeg kommet fram til begynnelsen på denne korte slektsoversikten.

Høsten 2018 hadde jeg med Rolf Schau og hans søster Liv Schau Clarke, søsken til Finn Schau, onkel og tante til Aleksander, rundt til steder i Eidsberg der slekta kom fra. Blant annet var vi på plassen Presteskauen noe som gjorde et sterkt inntrykk på dem.

Hvordan jeg vet noe om denne slektsgrenen? Svaret er at min oldemor, mormors mor, Anne Regine Almgren var søster av Johannes A. Schau. Han hadde også søsteren Lovise som ble gift med Anders Kjellberg. Dessuten broren Hans Andersen som har etterslekten Haugerud.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags