Gratulerer Sarpsborg med blomstrende kulturliv og rik historie

Borgarsyssel museum ligger i dag på tomten rett utenfor der det gamle Sarpsborg lå. Nicholas Christiansen spør om museet kan bli et stort vikingsenter for hele fylket.

Borgarsyssel museum ligger i dag på tomten rett utenfor der det gamle Sarpsborg lå. Nicholas Christiansen spør om museet kan bli et stort vikingsenter for hele fylket. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Den historieinteresserte Gresvik-mannen Nicholas Christiansen slår et slag for Sarpsborg.

DEL

Leserbrev

Det skjer mye i en av Norges eldste byer. Kulturlivet blomstrer, det satses på historien og snart kommer dobbeltsporet.

For en tid tilbake kunne vi lese at kommunen bevilger penger til å kunne bygge et langhus i Kulåsparken, et langhus som skal styrke fokus på byens historiske linjer og folkelivet som allerede blomstrer i Kulåsparken både vinter og sommer. Sarpsborg klatret også til topps på en kåring om blomstrende kulturliv, dette til tross for at kulturlivet har ligget nede i forhold til mange byer det er naturlig å sammenligne seg med. Det er en pågående diskusjon om dobbeltsporet i byen, uten tvil en av de større utbyggingsprosjekter i nyere tid og viktig for byens vekst, både befolkningsmessig og økonomisk.

For ikke mange år siden feiret Sarpsborg by seg selv gjennom et helt år, fokus var 1000 år siden grunnleggelsen. Den gang, for 1000 år siden, var det en konge som markerte starten på det vi i dag ser på en blomstrende kultur og industriby. Den gang en liten klynge hus ytterst ved fossen, omkranset av en jordvoll, men i datidens skala, en by. Det var kongsgård, kirke og bolighus/ gårdstun. Senere ble dette sakte, men sikkert et viktig handelssted for Østlandet, først med Alv Erlingsson som sysselmann og forvalter av Borgarsysselet, senere har vi fått fylkeshus og sykehus til byen. Likevel er det en kanskje forbinder med byen i dag industri og produksjon gjennom Borregaards store fabrikker rundt fossefallene.

Interessen for fortiden fikk et oppsving rundt århundreskiftet mellom 1800-tall og 1900-tall, i dag er dette over 100 år siden. Både i Sarpsborg og andre byer fikk man arkeologiske utgravninger samtidig med at jernbanen ble utbygget. I Oslo gravde Smålensbanen (Østfoldbanen) seg gjennom området hvor det gamle Oslo hadde ligget, der fant man en mengde ruiner etter hus, kirker og kirkegårder og store konserveringsarbeid startet opp. Også i Sarpsborg skjedde det samme, jernbanen skulle igjennom byen og over fossen, dette var et område dominert av industri, i byggeprosessen ble også det gamle Sarpsborg avdekket. De delene som ennå er igjen etter at store deler av den gamle by raste i fossen på 1700-tallet.

Borgarsyssel museum ligger i dag på tomten rett utenfor der det gamle Sarpsborg lå. Borregaard fabrikker ligger i dag mer eller mindre der Olavs eldste by lå. Jordvollen som lå rundt byen ser vi ennå i terrenget, det vi i dag kaller Olavsvollen skiller museumsområdet fra fabrikken. Bare Tarris, på oversiden av fossen, er et område som faktisk var innenfor vollen og derfor en del av den opprinnelige byen. Sarpsborg by har ikke mange synlige ruiner, Nikolai-kirken sto rett utenfor byens volder/murer. Ruinene ser vi i dag på museumsområdet. Området på Tarris er bebygget og lite undersøkt, der bør det være mulighet for å finne flere spor etter Olavs gamle by.

Sarpsborg skal få et langhus i Kulåsparken, et langhus som vil vitne om fortidens storhet og falle godt inn i de årlige markeringer i sommerhalvåret med Olavsdagene i Sarpsborg som ramme. Likevel er området rundt fossen det autentiske Sarpsborg. Det som bygges i Kulås vil forbli en kopi, men en god kopi vil det sikkert bli.

Høsten 2018 fant arkeologer det som antagelig er et nedgravd vikingeskip ikke langt fra Skjeberg. Noe som beviser rikdommen vikingetid og middelalder er for Østfold og Nedre Glomma. Østfold var den gang et rikt område og dette viser seg også ved de mange stenkirker fra middelalderen som ennå er bevart og i bruk. Hele 14 i tallet. Noe Fylkeskonservatoren har verdsatt ved å lage en egen nettside med informasjon om disse verdifulle vitnesbyrd om fortiden.

Nabofylket vårt, Vestfold, satser stort på vikingarven rundt de store gravhaugene og vikingsenter. Kunne også Østfold fokusert på en rikholdig fortid som kan si noe til oss i dagens samfunn? Kunne Borgarsyssel museum blitt et slikt senter? Hva med å legge til rette for at Tarris får tilbake sin rolle som det «første Sarpsborg»? Et visningssenter for Østfolds tidligste by- og samfunnsdannelse? Sarpsborg har muligheten, nå som kulturlivet blomstrer og Kulåsparken skal få sitt eget langhus; gjør området rundt fossen til et område å være stolt av, et pulserende nav i formidlingen av historien!

Nicholas Christiansen

Lektor og historieinteressert

Gressvik

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags