Gå til sidens hovedinnhold

Skal alt bort? Så kan vi skryte av urbane kvaliteter

Artikkelen er over 4 år gammel

Mye av det gamle er forlengst borte, og da må vel de siste, små trehusa også bort, frykter Svenn Martinsen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ja, disse gamle, små trehusene i Fredrikstad. De bør ifølge moderniseringsministeren bort.

Kanskje det. Men blir det ikke vel litt sjelløst å jevne alt med jorden, for ikke å si granitten? Da forsvinner kanskje også etterhvert minnene om intense fotballkamper på små løkker, som for eksempel oppe på Lahellemoen. Der en og annen lokal fotballhelt fra både Mo'n og Lahelle lærte seg å få kontroll på ballen. På små, små flater og ofte på svært ujevnt underlag.

Det var mellom slike små hus og til tider isbelagte vannpytter ballvekslingen var intens, med det resultat at både en og to ruter kunne gå en gang iblant. Da gjaldt det å finne de nærmeste gjemmestedene. Fort.

Fredrikstad uten gamle hus, uten skrubbsår på knea med små inngrodde granittkorn, uten Sagatrappa ned mot bruket, uten brikkekjørern, uten kokssekker, uten rensing av brekkbønner for hermetikkfabrikken ute i Rygge, uten bryggerhus, uten unger som lærer seg å sykle på altfor store sykler. Og uten grasrot- og granittfotball med tynne, tynne gummisko.

Joda, mye av det er forlengst borte, og da må vel de siste, små trehusa også bort. Slik at vi blir som alle andre byer som kan skryte av å være moderne, og full av urbane, historieløse kvaliteter.

Moderniseringsminister, Gamlebyen?

Kommentarer til denne saken